Decizii ale Bisericii Ortodoxe romane impotriva preotilor care divorteaza

În urma unei decizii a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au fost stabilite mai multe sancţiuni şi restricţii împotriva preoţilor care divorţează, două dintre ele fiind ca aceştia să nu mai slujească în altar şi să nu mai poată avansa profesional.

Preoţii vizaţi de această decizie, inclusiv cei văduvi care se recăsătoresc, vor fi pedepsiţi prin depunerea de pe treapta preoţiei, nu vor putea ocupa funcţii în administraţia bisericească şi nu vor mai putea preda în învăţământul teologic.

Dacă se va dovedi că cei aflaţi în această situaţie au avut rezultate deosebite, au fost părăsiţi de soţie, au copii în îngrijire şamd, se vor identifica, totuşi, mijloace pentru a nu fi îndepărtaţi din sînul Bisericii, chiar dacă nu vor mai putea sluji în Altar.

Sfântul Sinod a decis următoarele referitor la clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi:

- nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie;

- nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere;

- nu vor putea promova în alte parohii;

- nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti;

- nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar;

- nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală.

sursa: Amos News

What Next?

Related Articles