Premierul R. Moldova, despre retragerea definitivă a forţelor ruseşti de pe teritoriul ţării sale

premierul Iurie Leancă la ONU. foto agerpres

premierul Iurie Leancă la ONU. foto agerpres

Săptămâna care s-a încheiat a fost una foarte importantă, din perspectiva politicii de securitate internaţională. La New York s-a desfăşurat a 68-a sesiunea a Adunării Generale a ONU. Printre participanţi s-a aflat şi premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.
În discursul rostit la tribuna reuniunii acesta a făcut public la ONU apelul ţării sale privind retragerea definitivă a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate.

Leancă a specificat faptul că există multe obstacole în calea reintegrării Republicii Moldova, referindu-se la arsenalul militar străin care este încă pe teritoriul ţării sale, potrivit unui comunicat difuzat de servicul de presă al guvernului de la Chişinău.

Leancă a declarat că “reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a Guvernului”, citează AGERPRES

Aceasta presupune consolidarea stabilităţii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului,împărtăşirea unor obiective şi idealuri comune, oferirea unui viitor mai bun.

“Aceasta înseamnă, de asemenea, eliminarea provocărilor, asigurarea drepturilor fundamentale ale omului şi a securităţii în regiune”, a mai spus Leancă.

“Viziunea Guvernului Republicii Moldova pentru o soluţie finală a conflictului cu Transnistria este lipsită de ambiguitate. În primul rând, o soluţie cuprinzătoare şi viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Suntem deschişi pentru un compromis rezonabil pe un statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, care ar oferi populaţiei din stânga Nistrului un mediu stabil şi garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice. Totodată, trebuie să existe un spaţiu constituţional, economic şi de apărare unic în interiorul frontierelor, recunoscute la nivel internaţional ale Republicii Moldova. În acelaşi timp, Republica Moldova trebuie să fie un stat funcţional, care continuă să avanseze pe calea sa europeană şi oferă populaţiei de pe ambele maluri dreptul de a beneficia în mod egal de parteneriatul nostru extins cu Uniunea European㔑, a specificat premierul de la Chişinău.

În încheierea discursului său, Leancă şi-a exprimat convingerea că “viitorul Republicii Moldova este unul luminos, iar Guvernul, sprijinit de partenerii săi va reuşi să construiască o ţară puternică şi unită, în marea familie europeană, şi să asigure bunăstarea poporului şi consolidarea societăţii”.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist pro-rus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de aproximativ 1.500 de militari.

Rusia a declarat încă din 1999 că îşi asumă retragerea arsenalului militar de pe teritoriul Republicii Moldova.Însă acest angajament nu l-a respectat. Potrivit analiştilor politico-militari şi unor polticieni, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles