Premierul israelian ameninţă Iranul

Binyamin Netanyahu foto israelstreet

Binyamin Netanyahu foto israelstreet

Premierul israelian,Binyamin Netanyahu, prezent duminică, 14 iulie, la un post de televiziune american, a declarat că „Israelul ar putea interveni militar pentru a stopa programul nuclear iranian, potrivit de Al Jazeera şi Al Arabiya”.

”Suntem mai aproape de Iran decât sunt Statele Unite, deci, suntem mai vulnerabili. Aşadar, trebuie să abordăm această problemă, şi anume cum să oprim Iranul, poate chiar înaintea Statelor Unite”, a afirmat Netanyahu.

Acesta a mai declarat că „Iranul progresează în acest dosar, apropiindu-se de linia roşie, dar pe care nu au depăşit-o încă”, adăugând că ”este necesar să li se spună, fără vreo ambiguitate, că acest lucru nu le va fi permis”.

Potrivit aceloraşi surse, premierul israelian a mai a spus că este puţin probabil ca politica nucleară a Iranului să se schimbe sub mandatul noului preşedinte, Hassan Rowhani, care va fi investit în funcţie pe 3 august.

”În Iran există un nou preşedinte. El îl critică pe predecesorul său pentru că a fost un lup deghizat în…  lup. Strategia sa este să fie un lup deghizat în oaie, şi anume, să zâmbească în timp ce fabrică bomba atomică”, a apreciat Netanyahu.

El a cerut Statelor Unite să fie foarte fermi în faţa lui Rowhani, să i se spună, fără vreo ambiguitate, că nu li se va permite să construiască arma nucleară, şi că intervenţia militară este cu adevărat o opţiune în acest dosar.

”În cazul în care sancţiunile nu funcţionează, ei trebuie să ştie că vom fi pregătiţi să luăm măsuri militare, acesta fiind singurul lucru care le va atrage atenţia”, a conchis premierul israelian.

SUA, Israel şi alte câteva state occidentale suspectează Iranul că îşi dezvoltă un arsenal militar nuclear, acuzaţii negate în mod repetat de liderii iranieni, care susţin că programul vizează doar scopuri paşnice, fiind dedicat industriei energetice şi medicale.

Surse: Aljazeera, Alarabiya

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

What Next?

Related Articles