Premierul desemnat al R. Moldova vrea să formeze noul guvern până la 14 ianuarie

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, premierul desemnat al Republicii Moldova, Vlad Filat, a afirmat că, până la 14 ianuarie, va reuşi să formeze noua echipă guvernamentală de la Chişinău şi să prezinte programul său de guvernare.

Alte luări de poziţie al lui Vlad Filat:

– formaţiunea sa, Partidul Liberal Democrat, a făcut toate compromisurile necesare pentru formarea noii coaliţii democratice;

– s-ar putea să ofere o poziţie în viitorul cabinet şi opoziţiei comuniste;

– a subliniat că este nevoie de un dialog real cu opoziţia;

– prioritatea guvernului său va fi, ca şi în trecut, continuarea reformelor democratice. “Moldova şi-a stabilit direcţia de dezvoltare democratică şi liberă”, a afirmat Vlad Filat;

– Republica Moldova poate fi o “poveste de succes” şi pentru Uniunea Europeană şi pentru cetăţenii ei, sub noul guvern;

Vlad Filat, care a condus şi precedentul guvern, învestit în septembrie 2009, a fost desemnat candidat pentru funcţia premier la 31 decembrie de către preşedintele interimar Marian Lupu, după ce la 30 decembrie a fost reconstituită Alianţa pentru Integrare Europeană, care deţine o majoritate de 59 de mandate din 101 ale parlamentului. Conform legislaţiei, Vlad Filat are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi forma echipa guvernamentală şi a stabili programul de activitate, pe care să le prezinte în faţa parlamentului.

În conformitate cu înţelegerile din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, i-ar reveni conducerea a şapte ministere, faţă de cinci în prezent, Partidului Democrat, condus de Marian Lupu – cinci, faţă de patru în prezent, iar Partidului Liberal, al fostului preşedinte interimar Mihai Ghimpu – patru, la fel ca în prezent. În aceste condiţii, este de aşteptat ca aproximativ jumătate din actualii miniştri să rămână în funcţie.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles