Premierul britanic de acord cu desfăşurarea unui referendum privind independenţa Scoţiei

Scotia o provincie din Marea Britanie care poate genera o reactie privind secesiunea la nivel european

Deşi s-a pronunţat împotriva unei separări a Scoţiei de Marea Britanie, premierul britanic David Cameron şi-a exprimat dorinţa ca în Scoţia să aibă loc un referendum în viitorul apropiat.

“Incertitudinea în jurul acestei chestiuni nu este bună pentru Scoţia şi pentru economia scoţiană”, a apreciat David Cameron într-un interviu televizat la BBC.

“Scoţienii nu ştiu când le va fi pusă această întrebare, care va fi întrebarea şi cine trebuie să o pună. Deci, în următoarele zile, va trebui să definim clar cadrul legal pentru această problemă. Trebuie să rezolvăm acestă chestiune în mod corect şi ferm”, a precizat premierul.

La ultimele alegeri regionale din mai 2011, Partidul naţional scoţian (SNP) a câştigat majoritatea absolută în Parlamentul scoţian, şi a promis din nou să organizeze un referendum în privinţa independenţei acestei regiuni britanice bogate în petrol.

Liderul SNP, Alex Salmond, ştie că scoţienii, în adâncul lor, nu vor o separare completă de Regatul Unit”, a afirmat David Cameron, considerând că această eventualitate ar fi ‘foarte tristă’.

La întrebarea referitoare la data la care ar trebui să fie organizat referendumul, premierul a răspuns că ‘poporul scoţian o va decide’, însă el consideră că ‘cu cât mai repede, cu atât mai bine’.

Un purtător de cuvânt al lui Alex Salmond a reacţionat duminică la declaraţiile premierului, spunând că David Cameron “ar trebui să-şi amintească că toate problemele vor fi decise de poporul şi Parlamentul din Scoţia”.

Parlamentul scoţian are competenţe în domeniile învăţământului, sănătăţii, mediului şi justiţiei, în timp ce problemele referitoare la afacerile externe şi apărare ţin de guvernul britanic.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles