Predare-primire la Departamentul american de Stat

Clinton - Kerry. foto 3news

În urmă cu cîteva zile, Hillary Clinton a predat frâiele  departamentului de stat lui John Kerry.

Din raportul întocmit de Clinton face parte şi o “foaie de parcurs” care are ca subiecte fierbiţi Siria, Dosarul nuclear iranian, Coreea de nord şi Dosarul nuclear nord-coreean, Mali, Africa de Nord şi Afganistan.
Referitor la Siria, în raportul lui Clinton se arată că “cele mai rele predicţii sunt posibil să se realizeze”.Ea susţine că a făcut, “în aceşti doi ani, tot ceea ce era posibil să se facă”.

Totodată,ea acuză Iranul de “creşterea susţinerii” acordate regimului şi forţelor armate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, prin “trimiterea de grupuri armate şi armamanet”.

Clinton acuză Rusia că aceasta “continuă să furnizeze asistenţă financiară şi militară” Damascului. Totuşi, fostul Secretar de stat şi-a exprimat “speranţa” că Moscova îşi va “schimba atitudinea”.
“Poate că vor fi mai deschişi faţă de o soluţie internaţională, pentru că nu pot să privească ceea ce se petrece şi să nu realizeze că acest lucru este deosebit  de periculos pentru interesele tuturor, inclusiv ale lor”, afirmă ea. Aceasta, în contextul în care Rusia este cea care susţine regimul de la Damasc şi se opune oricărei ingerinţe internaţionale în acest război.

Cu privire la Dosarul nuclear iranian, Clinton se pronunţă pentru continuarea strategiei americane de impunere de sancţiuni economice tot mai dure împotriva Teheranului, în paralel cu o încercare de a-l aduce la masa negocierilor.

“Nu cred însă că această portiţă poate rămâne deschisă pentru mult timp”, a avertizat Clinton.
Totodată a reiterat angajamentul preşedintelui Barack Obama de a împiedica Republica islamică Iran să obţină “arma atomică”.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, efectuarea unui nou test nuclear (în semn de sfidare la adresa Statelor Unite), constituie “dosarul prioritar şi cu adevărat îngrijorător, care se va afla pe biroul secretarului John Kerry la sosirea sa la Departamentul de Stat”, a apreciat Clinton.

Faptul că Statelor Unite li s-au alăturat Rusia şi China, impunând, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, sancţiuni extinse împotriva Coreei de Nord, este apreciat de Clinton.

Mali şi Africa de Nord sunt şi ele nişte subiecte spinoase de pe agenda nolui Secretar de stat.
Atentatul comis la 1 septembrie 2012 împotriva consulatului american din Benghazi, soldat inclusiv cu moartea consulului american, a demonstrat faptul că puterea islamiştilor din Africa de Nord şi Subsahariană a crescut. În special, intensificarea activităţii grupurilor Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), constituie un semnal de alarmă referitor la creşterea traficului de arme în întreaga regiune.

“Pentru noi reprezintă cu adevărat o ocazie să reunim la o masă ţările din Africa de Nord, Africa Subsahariană, Europa şi din Golf, cu scopul de a ne consolida eforturile comune”, a propus Clinton.

În Mali, americanii susţin acţiunea franceză, dar refuză să intervină militar,deocamdată.

Retragerea militară americană din Afganistan, la sfârşitul lui 2014, va fi încă unul dintre dosarele grele al celui de al doilea mandat al lui Obama.

Pe lângă aceasta, Clinton s-a angajat să continue să militeze pentru drepturile femeilor din această parte a lumii. Mai ales că ea este copreşedintă a Consiliului americano-afgan pentru femei, cu sediul la Washington.

Sorina Bruj

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles