Precedentul Kosovo: Transnistria cere recunoasterea independentei de catre ONU

Departamentul Afacerilor Externe de la Tiraspol al autoproclamatei Republici Transnistrene a transmis o scrisoare oficială Organizaţiei Naţiunilor Unite prin care solicită recunoaşterea internaţională a independenţei Transnistriei.

Documentul face referire la recunoaşterea independenţei Kosovo, după ce Curtea Internaţională de Justiţie a apreciat joia trecută într-un aviz consultativ că aceasta nu încalcă dreptul internaţional.

“Republica moldovenească nistreană constată încă o dată şi atrage atenţia ONU că republica corespunde tuturor criteriilor internaţionale de stat independent şi întruneşte toate condiţiile necesare pentru a putea fi recunoscută pe plan internaţional”, se spune în documentul difuzat de agenţia de presă rusă Regnum.

Pretinsul minister de externe al Transnistriei “îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite împreună cu alte structuri internaţionale să participe activ la elaborarea unor criterii unice de recunoaştere a statelor, care şi-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea”.

În aceeaşi declaraţie a regimului separatist de la Tiraspol este exprimată, potrivit agenţiei Infotag, certitudinea că “recunoaşterea internaţională a Republicii Moldoveneşti Nistrene contemporane, care promovează o politică externă paşnică, edificatoare şi tinde să devină un participant activ la procesele internaţionale, fiind gata să-şi asume responsabilităţile în conformitate cu dreptul internaţional în vigoare, va deveni un aport consistent la consolidarea stabilităţii şi securităţii nu doar în spaţiul post-sovietic, ci şi la nivel internaţional”.

În opinia administraţiei de la Tiraspol, decizia Curţii ONU “are o semnificaţie juridică internaţională, nivelând orice tentative unilaterale ale altor state de a împiedica voinţa poporului prin adoptarea propriilor legi”.

Unimedia aminteşte că regimul separatist s-a adresat ONU şi în anul 2008, solicitând, în urma evenimentelor din Kosovo, recunoaşterea independenţei Transnistriei, autoproclamată în 1990.

Declaraţia Tiraspolului intervine în contextul în care ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin se află în aceste zile într-o vizită în Republica Moldova, el având programată pentru marţi o deplasare la Tiraspol. Potrivit postului Europa Liberă, diplomatul rus a purtat primele discuţii la Chişinău, acestea concentrându-se pe problema conflictului transnistrean, dar şi pe cea a exporturilor de vinuri moldoveneşti în Moldova. Discuţiile cu autorităţile de la Chişinău vor continua după vizita la Tiraspol.

sursa: UNIMEDIA

 

What Next?

Related Articles