Poziţii oficiale vis-a-vis de situaţia tensionată din Peninsula Coreeană

Coreea de Nord. foto ziarepenet.

Coreea de Nord. foto ziarepenet.

Recenta declaraţie a Coreei de Nord că se poziţionează “în stare de război” faţă de “statul vecin capitalist”, Coreea de Sud, a determinat difeite state să adopte poziţii oficiale, toate convergând însă spre un mesaj clar: Coreea de Nord trebuie să dea dovadă de înţelepciune şi să se abţină de la gesturi necugetate”.

Astfel, Germania a avertizat Phenianul “să înceteze să se mai joace cu focul”. Germania a  a avertizat asupra unei posibile escaladări a violenţei în regiune,potrivit EFE, preluat de MEDIAFAX.

“Jocul iresponsabil cu focul al Coreii de Nord trebuie să înceteze”, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, într-un articol publicat de ziarul Bild. Ministrul german a subliniat că, deşi “imaginile şi tonul Coreii de Nord par să vină din alte timpuri”, comunitatea internaţională percepe ultimele acţiuni ale Phenianului drept “un pericol serios pentru pacea din întreaga regiune,Asia de Sud-Est”.

Totodată, Westerwelle a precizat că MAE german va colabora cu ceilalţi cu ceilalţi parteneri internaţionali pentru ca “regimul de la Phenian să renunţe la ameninţările lansate şi la programul său nuclear, ilegal”.
Un oficial al serviciilor secrete germane (BND), Gerhard Schindler,într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag, menţiona că “se porneşte de la premisa că Phenianul nu vrea un război”. “Coreea de Nord foloseşte o retorică deosebit de agresivă, ceea ce nu reprezintă o noutate”, însă o escaladare a violenţei în regiune este mai mult decât probabilă’.

Franţa a cerut, pe 30 martie, Coreei de Sud “să nu răspundă la nicio provocare”, după ce regimul de la Phenian a anunţat că este în “stare de război”.

“Franţa este preocupată activ de situaţia din Peninsula Coreea. Cerem Coreei de Nord să se abţină de la orice nouă provocare, să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale şi să reia rapid dialogul”, a declarat Philippe Lalliot, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Rusia a îndemnat cele două state coreene şi Statele Unite să dea dovadă de “responsabilitate şi reţinere maximă”, după ce regimul de la Phenian a anunţat că este “în stare de război”, informează AFP.
“Ne aşteptăm ca cele două tabere să dea dovadă de responsabilitate şi de reţinere maximă”, a declarat Grigori Logvinov, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud erau oricum, teoretic vorbind, în stare de război, deoarece  conflictul inter-coreean din 1950-1953 s-a terminat cu un armistiţiu, nu cu un acord de pace.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a ameninţat de mai multe ori că ar putea ataca Statele Unite sau Coreea de Sud.

What Next?

Related Articles