Poziţia oficială a României faţă de etapa actuală a evoluţiilor din Ucraina

Traian Băsescu. foto presedintia României

Traian Băsescu. foto presedintia României

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut duminică, 2 martie,la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.În partea de început a declaraţiei de presă, Traian Băsescu i-a informat pe ziarişti că “întâlnirea va fi foarte scurtă şi va fi legată de (…) poziţia oficială a României faţă de etapa la care s-a ajuns în evoluţiile din Ucraina”.

“Situaţia din Ucraina nu este în acest moment o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la independenţa României şi la suveranitatea statului român asupra teritoriului naţional. În acelaşi timp, România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno-Karabakh, Abhazia, Osetia şi Transnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională şi, implicit, apariţia unor tensiuni, ce pot duce inclusiv la conflicte armate. Din acest punct de vedere, România consideră că propria ei securitate este supusă riscului pe termen mediu şi lung”, a spus Traian Băsescu.

“În schimb, apariţia unui nou conflict îngheţat în Crimeea întregeşte lanţul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre. Şi aceasta poate deveni, pe termen mediu şi lung, un risc la adresa securităţii naţionale a României. România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ulterioare deja existente, este o agresiune la adresa Ucrainei”.

În concluzie, “în momentul de faţă, România consideră că statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta din 1994 au obligaţia să declanşeze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acţiuni a Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei. Acest acord între Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Federaţia Rusă reprezintă, alături de legislaţia internaţională în materie, garanţia pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina şi revenirea în limitele Acordurilor de la Kiev şi de la Harkov, semnate între Ucraina şi Federaţia Rusă în anul 1997 şi în anul 2010. Sunt acordurile care vizează staţionarea Flotei Ruse la Sevastopol. România susţine fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”.

“România cere cetăţenilor ucraineni de etnie română să continue să nu se angajeze în manifestări violente. România le cere noilor autorităţi ucrainene, pe care le recunoaşte ca reprezentanţi legitimi ai ţării, să respecte drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor. Şi, în sfârşit, România consideră că, prin măsurile luate de fostul preşedinte Ianukovici, autorizarea deschiderii focului cu muniţie de război împotriva populaţiei, precum şi părăsirea teritoriului naţional într-un moment dificil pentru ţară, îl pun pe preşedinte în situaţia de a-şi fi pierdut legitimitatea dată de alegerile din 2010 şi trebuie să-şi anunţe imediat demisia, pentru a uşura găsirea unei soluţii la actualele tensiuni interne, dar şi la cele ruso-ucrainene. Aceasta este poziţia oficială a României în momentul de faţă, legat de evenimentele care se petrec în Ucraina”.

Au urmat câteva întrebări pe marginea subiectului abordat.

La întrebarea referitoare la poziţia adoptată de Secretarul american de stat, John Kerry, vis-a-vis de Rusia, cum că aceasta ar putea rămâne izolată din punct de vedere economic şi că Moscova ar putea fi inclusiv exclusă din G8″, Traian Băsescu a răspuns:
“Nu ştiu, România nu este în G8 şi nici nu este în măsură să impună singură măsuri economice. Dacă îmi permiteţi, dincolo de ce va decide comunitatea internaţională, căreia ne vom alinia, din acest punct de vedere, privitor la eventuale sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, noi credem cu tărie că în acest moment, dincolo de declaraţii, Ucraina are nevoie de un acord imediat cu FMI, cu Banca Mondială, dacă este nevoie şi cu UE, în aşa fel încât, pe de o parte, să aibă asigurate resursele cu care să poată să nu intre în încetare de plăţi, să îşi plătească armata, poliţia şi tot ce înseamnă funcţionarea statului ucrainean, iar, pe de altă parte, un astfel de acord să ducă la nişte procese accelerate de modernizare a statului ucrainean. Deci, asta credem noi că trebuie făcut acum, dincolo de plimbări de miniştri de Externe, de declaraţii şi de alte gesturi de bunăvoinţă ineficiente”.

“Esenţial ar fi un acord imediat, repet, un acord imediat, care poate fi negociat în câteva zile, în aşa fel încât Ucrainei să i se asigure finanţarea, pe de o parte, şi un program accelerat de reforme a statului ucrainean”, a mai spus Traian Băsescu.

Sursa: comunicat de presă a Preşedinţiei României

What Next?

Related Articles