Posibilitatea unui atac împotriva Iranului tot mai intens dezbătută

Posibile variante de atac israelian asupra Iranului

După ce Preşedintele israelian, Shimon Peres, a avertizat că un atac împotriva Iranului este “din ce în ce mai probabil”, ministrul francez de externe, Alain Juppé, a apreciat că, în privinţa Iranului, trebuie continuate calea sancţiunilor, atrăgând atenţia că un atac israelian preventiv asupra acestei ţări “ar putea crea o situaţie total destabilizatoare pentru regiune”.

Declaraţiile sunt făcute cu puţin timp înaintea publicării de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a unui nou raport privind programul nuclear iranian.

Poziţia celor doi arată încă odată diferenţele majore de viziune între diferiţi lideri ai comunităţii internaţionale şi sugerează împosibilitatea obţinerii consensului pentru aplicarea unor sancţiuni mai ferme împotriva Iranului în cadrul ONU.

Ministrul francez de externe, Alain Juppé, consideră că, în privinţa Iranului, trebuie continuate calea sancţiunilor, atrăgând atenţia că un atac israelian preventiv asupra acestei ţări “ar putea crea o situaţie total destabilizatoare pentru regiune. Am aplicat sancţiuni pe care nu vom înceta să le completăm, ele pot fi chiar înăsprite”, a afirmat şeful diplomaţiei franceze pentru Europe 1. “Vom continua pe această cale deoarece o intervenţie militară ar putea crea o situaţie total destabilizatoare în regiune şi în afara ei. Trebuie făcut tot posibilul pentru a evita ireparabilul”, a insistat ministrul francez. “Îmi doresc să nu ajungem acolo”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Preşedintele israelian, Shimon Peres, a avertizat însă că “posibilitatea unui atac militar împotriva Iranului este mai probabilă decât opţiunea diplomatică”.

“Serviciile de informaţii ale diferitelor ţări care monitorizează (Iranul) sunt îngrijorate şi exercită presiuni asupra liderilor lor pentru a avertiza că Iranul este pe punctul de a obţine arma atomică”, a afirmat Peres, la Canalul doi al televiziunii private israeliene.

În cursul unui alt interviu, acordat duminică dimineaţă postului public de radio, Peres a afirmat că, potrivit “semnelor, Agenţia are dovezi că iranienii vor produce armament nuclear, în pofida dezminţirilor lor”. “Până în prezent, Agenţia a acordat prezumţia de nevinovăţie Iranului. Acest raport, dacă va fi publicat, va înlătura îndoielile”, a adăugat preşedintele, preconizând o înăsprire a sancţiunilor “economice şi petroliere” împotriva Teheranului.

Ipoteza unui atac preventiv al Israelului împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului a câştigat teren în ultimele zile, în contextul dezbaterii care divizează membrii Cabinetului lui Benjamin Netanyahu.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a dezminţit luni informaţii potrivit cărora ar fi decis deja, împreună cu premierul Netanyahu, să atace Iranul. Dar el a adăugat apoi că “se pot crea în Orientul Mijlociu situaţii în care Israelul va trebui să-şi apere interesele vitale în mod independent, fără a fi nevoit să se sprijine pe alte forţe regionale sau altele”.

Potrivit Haaretz, majoritatea celor 15 membri ai Cabinetului israelian de securitate se opun în prezent unui atac împotriva Iranului. Numai această instanţă poate opri o decizie atât de gravă.

Numeroşi oficiali israelieni subliniază că Israelul nu este în măsură să lanseze o asemenea operaţiune fără aprobarea şi coordonarea prealabilă cu Statele Unite.

“Statele Unite ştiu că orice atac al regimului sionist împotriva Iranului va produce pagube serioase nu numai pentru acest regim, dar şi pentru SUA”, a avertizat şeful Statului Major iranian, generalul Hassan Firouzabadi.

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Ali Akbar Salehi, a afirmat joi, în Libia, că Iranul s-a “pregătit de ce e mai rău”.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles