Posibilă ameninţare rusească la frontierele cu UE

UE si Rusia. foto ziare

UE si Rusia. foto ziare

Cotidianul german the “Bild” relatează că “Rusia ar fi instalat mai multe baterii de rachete cu rază scurtă de acţiune la frontierele Uniunii Europene” Aceasta, ca răspuns la proiectul de scut antirachetă european.

În articolul din Bild se specifică faptul că au fost înregitrate imagini prin satelit, confidenţiale (nu se specifică provenienţa şi data) înfăţişînd baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute şi sub numele de SS-26, amplasate “în ultimele 12 luni” în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice.

“Aceste rachete de tip SS-26 pot fi dotate cu focoase convenţionale sau nucleare”, adaugă Bild, iar raza maximă de acţiune este de aproximativ 500 de kilometri.

Potrivit Bild, Rusia pune astfel în aplicare o ameninţare pe care a lansat-o ca reacţie faţă de proiectul antirachetă NATO.

Acest scut este de mai mulţi ani principalul subiect de discordie dintre NATO şi Rusia. Alianţa Nord-Atlantică îl prezintă ca având menirea să protejeze ţările europene-membre de o eventuală ameninţare balistică iraniană, însă Rusia îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.
Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles