Posibil, Iranul stăpâneşte etapele necesare pentru a construi o armă nucleară

Mahmoud Ahmadinejad in vizita la centrala nucleara.foto newscastmedia

Din informaţiile furnizate Naţiunilor Unite de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) reiese faptul că Iranul stăpâneşte etapele necesare pentru a construi o armă nucleară, potrivit Reuters care citează Washington Post.

Potrivit informaţiilor, Iranul a beneficiat de asistenţă tehnică din partea unor experţi străini. De ex., un om de ştiinţă rus i-ar fi îndrumat pe iranieni în construirea unor detonatoare de mare precizie, de tipul celor utilizate pentru a declanşa o reacţie nucleară în lanţ.

Raportul AIEA, care urmează să fie făcut public în cursul acestei săptămâni, este de aşteptat să ofere cea mai detaliată cercetare referitoare la Iran şi la activităţile acestei ţări orientate spre dezvoltarea bombei atomice.

Este de aşteptat ca Raportul să impulsioneze puterile occidentale înspre adoptarea mai multor sancţiuni asupra Iranului.

Se pare că Raportul se referă la faptul că Iranul a continuat să desfăşoare activităţi legate de cercetarea nucleară orientată înspre producerea bombei nucleare şi după 2003, atunci când agenţiile de informaţii americane au crezut Iranul a oprit cercetarea, ca răspuns la presiunea internaţională.

Puterile occidentale cred că Iranul încearcă să dezvolte arma nucleară sub acoperirea unui program civil de energie nucleară. Teheranul neagă acest lucru, spunând că se lucrează la îmbogăţirea uraniului necesar pentru producerea de energie electrică.

Sursa: Reuters,Washington Post

What Next?

Related Articles