Poate fi Rusia o ameninţare la adresa Suediei?

Flag of  Sweden and Russia.foto comonsIntenţia politică a Rusiei de a-şi reforma sistemul de apărare, nu înseamnă, neapărat,  iniţierea unei ameninţări directe la adresa Suediei.
În ultimele 6 luni, reprezentanţii partidelor politice din parlamentul suedez au purtat discuţii aprinse despre o posibilă ameninţare la adresa Suediei, ameninţare ce ar putea fi lansată dinspre Rusia.

Poziţiile adoptate au fost diferite: conservatorii au minimalizat ameninţarea, în timp ce Social-democraţii şi Liberalii au dezbătut intens acest subiect.
Comitetul parlamentar pentru apărare – în care există reprezentanţi din toate partidele parlamentare – urmează să facă public un raport referitor la securitatea Suediei şi la poziţia Suediei pe acest subiect. Chiar dacă Rusia şi-a manifestat dorinţa politică de a lua unele decizii de reformare a sistemului propriu de apărare, nivelul efeciv de upgradare este scăzut.

Este incertă proporţia în care implementarea noilor reforme se va produce în cadrul armatei ruseşti.

Declaraţia de solidaritate a Suediei cu ţările din UE ar putea să determine, la un moment dat, implicarea ţării în vreun conflict în care ar fi angrenate ţările baltice.

Potrivit politicii de securitate a Suediei, Comitetul pentru apărare subliniază că este primordială apărarea naţională, însă participarea la operaţiuni internaţionale conduce la întărirea securităţii naţionale.

Raportul privind apărarea a evidenţiat o serie de alte ameninţări. Schimbările climatice şi de mediu, sau ameninţările cyber ori terorismul, reprezintă în fapt ameninţări la adresa securităţii Suediei.

Revenind la Rusia, situaţia din această ţară evoluează incert. Cecilia Widegren, Preşedintele Comitetului pentru apărare – un forum consultativ între guvern şi partidele parlamentare – a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă de la Rosenbadsgatan că, în comparaţie cu raportul precedent, situaţia strategică şi politică din Rusia s-a modificat.

Modernizarea forţelor armate ale Rusiei înseamnă creşterea capacităţii militare a acestei ţări.

Evoluţiile politice din Rusia – caracterizate de tendinţe autoritare, din ce în ce mai evidente – restricţiile impuse societăţii civile independente – şi amplificarea naţionalismului, reprezintă doar câteva exemple în susţinerea celor afirmate anterior.

“Nu este posibil să ne imaginăm că un conflict militar în regiunea noastră ar afecta doar o singură ţară”, a afirmat Cecilia Widegren. “Iar un singur agresor militar,(ca de ex. Rusia), care să acţioneze direct împotriva Suediei, este puţin probabil să existe în viitorul apropiat.

What Next?

Related Articles