PNL solicita Avocatului Poporului atacarea la CCR a OUG 114/2009 privind valoarea punctului de pensie

Vicepreşedintele PNL Mariana Câmpeanu şi deputaţii liberali Ciprian Dobre şi Victor Paul Dobre, au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Partidul Naţional Liberal (PNL) a sesizat marţi 26 ianuarie, Avocatul Poporului, solicitându-i atacarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei 114/2009 în ceea ce priveşte valoarea punctului de pensie.

“Articolul IV din OUG 114/2009 este de fapt o confiscare a pensiilor cetăţenilor României. (…) Începând cu 1 ianuarie 2010, categoria de sacrificiu a României sunt pensionarii din cauza confiscării operate de Guvernul Boc din bugetul asigurărilor sociale”, a afirmat deputatul Ciprian Dobre, precizând că Guvernul României nu poate legifera în materie de drepturi şi libertăţi fundamentale, dreptul la pensie fiind inclus în această categorie.

PNL nu va accepta decuplarea punctului de pensie de salariul mediu pe economie şi atrage atenţia că diminuarea pensiilor urmărită de Guvernul Boc prevede micşorarea cu aproximativ un milion de lei vechi pentru fiecare punct de pensie în parte.

La rândul său, Mariana Câmpeanu a atras atenţia asupra faptului că noua lege a pensiilor promovată de Guvernul Boc face parte din politica de “pauperizare a pensionarilor” şi urmăreşte decuplarea valorii punctului de pensie de salariul mediu pe economie. În aceste condiţii, se va ajunge la diminuarea valorii punctului de pensie, în 10-15 ani, valoarea acestuia ajungând chiar sub 30% din salariul mediu pe economie.

Partidul Naţional Liberal va constitui o echipă de lucru pentru o reformă capitală în domeniul pensiilor, în sensul că o pensie trebuie să fie bazată pe contribuţie şi acumulare, precum şi pe reforma instituţională din domeniul pensiilor.
        
PNL rămâne consecvent poziţiei sale şi reiterează majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, adică 826,2 lei faţă de 732,8 lei, cât este în momentul de faţă.

Ca partid de centru-dreapta, PNL rămâne consecvent principiului că statul este dator cetăţeanului şi nu invers. Între stat şi cetăţean există un contract pe care contribuabilul şi l-a respectat în zeci de ani de plată a contribuţiei. Statul este acum dator să respecte această obligaţie şi să asigure un trai decent pensionarilor.

sursa: Amos News

What Next?

Related Articles