PNL si PSD au semnat un acord de colaborare

Preşedinţii PSD şi PNL, Mircea Geoană şi, respectiv, Crin Antonescu, au semnat, miercuri, acordul de colaborare “Acordul pentru ieşirea României din criză”.

Acordul semnat miercuri de PSD şi PNL conţine o serie de principii precum reducerea fiscalităţii, transparenţă în cheltuirea banului public, respectarea Pactului pentru Justiţie, depolitizarea administraţiei publice, pentru a căror atingere vor fi susţinuţi Mircea Geoană şi un Guvern Johannis.

Documentul semnat de Mircea Geoană şi Crin Antonescu începe de la constatarea stării politice actuale. “La 20 de ani de la Revoluţia română speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre români au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit. Formaţiunile politice semnatare îşi asumă obligaţia de a împlini aceste asipraţii şi de a reda românilor o guvernare democratică dedicată interesului public. Dorim să redăm românilor o ţară de care să fie mândri, o ţară în care să fie respectaţi de liderii politici şi de administraţie, o ţară în care să aibă şansa să se realizeze pe deplin în plan personal, profesional şi social”, se arată în prima parte a Acordului.

Textul continuă cu menţionarea celor cinci ani de mandat al lui Traian Băsescu, care, în opinia semnatarilor, “lasă o ţară în haos”, adică “o Românie fără un guvern legitim, o Românie măcinată de conflicte artificiale între puterile statului, între stat şi societate, precum şi între diferitele categorii sociale, o Românie în prag de colaps economic, o Românie a cărei administraţie a fost ocupată de oameni politici incompetenţi, instalaţi abuziv în fruntea instituţiilor publice”.

Documentul menţionează opt “principii care stau la baza guvernării comune”: “reducerea fiscalităţii ca motor al dezvoltării economiei; o guvernare în folosul tuturor românilor printr-o distribuire echitabilă a resurselor rezultate în urma dezvoltării economice; transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banului public; respectarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor individuale (dreptul la iniţiativă economică, dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, la protecţie socială, la un mediu sănătos); respectarea prevederilor Pactului pentru Justiţie; descentralizarea şi depolitizarea administraţiei publice; sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor şi a celor cu venituri mici); modernizarea agriculturii şi a satului românesc”.

Cele două formaţiuni semnatare ale acordului au enumerat şi cinci obiective comune pe care şi le asumă: “scoaterea României din criza economică, politică şi morală; refacerea solidarităţii şi încrederii între români; asigurarea unei guvernări care să determine o dezvoltare echilibrată a României; refacerea prestiugiului internaţional al României şi promovarea unei politici externe în beneficiul românilor; reluarea dialogului şi cooperării între puterile statului, între Guvern şi partenerii sociali”.

În final, cele două formaţiuni sunt de acord că, în baza principiilor enunţate şi pentru îndeplinirea obiectivelor asumate hotărăsc susţinerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale, crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Johannis şi elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea României din criză.

Acordul a fost semnat de preşedintele PSD Mircea Geoană şi de cel al PNL Crin Antonescu, în Salonul Alb din Senat, în spatele celor doi lideri politici fiind amplasat înscrisul “O singură Românie”.

PNL şi UDMR au semnat, marţi, un protocol de colaborare în care se menţionează că ambele formaţiuni politice vor acţiona împreună pentru susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte al statului şi vor participa împreună la formarea noului Guvern.

sursa: NewsIn; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles