Plata CAS pentru drepturi de autor – posibil suportata doar de angajat

Ministrul Muncii Mihai Şeitan a propus ca plata CAS, în cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor şi convenţii civile, “să fie făcută exclusiv de către angajaţi”, aceştia putând opta între plata a 30,8% din salariul minim pe economie şi 30,8% din cinci salarii medii brute.


Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, Patronatului Presei Romedia, Asociaţiei Jurnaliştilor din România şi Mediasind.

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea, a declarat că “invitaţia ministrului Muncii de a discuta cu reprezentanţii mass-media este o idee bună de dialog”, atâta timp cât acesta nu se transformă într-un “dialog al surzilor”.

Crasnea a precizat că “ministrul Muncii a făcut o contra-propunere cu titlu personal, referitoare la nivelul la care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale şi la perioada de aliniere, care se referă la faptul că CAS ar trebui să fie plătit exclusiv de către angajat, în cazul în care acesta are doar contract pe drepturi de autor”.

Ministrul a mai fi propus un plafon minim şi maxim privind nivelul contribuţiei, respectiv 30,8% din salariul minim pe economie sau 30,8% din cinci salarii medii brute pe economie.

“Există opţiunea de a alege nivelul de contribuţie”, a declarat Crasnea, precizând că CRP a luat notă de propunere, aceasta urmând să fie discutată cu toţi membrii Clubului.

Crasnea a mai spus că CRP respinge ideea de a pune în aplicare plata CAS pentru drepturi de autor de la 1 ianuarie 2011, această măsură nefiind oportună întrucât anul 2010 va fi “foarte greu pentru mass-media din punct de vedere financiar”.

Ea a subliniat că, în acest moment, CRP este pentru menţinerea regimului actual al drepturilor de autor, fără taxare suplimentară, din cauza stării “fragile” a mass-media şi a veniturilor scăzute ale jurnaliştilor.

Teodor Vasiliu, preşedintele Romedia, consideră că o astfel de măsură ar reprezenta “un mare ajutor pentru anumiţi moguli de presă”. El a mai spus că i-a reproşat ministrului Mihai Şeitan că nu s-a documentat suficient şi a explicat că o astfel de măsură reprezintă “un abuz”, întrucât toţi angajaţii riscă să fie trecuţi pe contracte de colaborare şi nu se vor mai supune nici Codului Muncii, nici Contractelor Colective de Muncă la nivel de ramură.

“Cred că, de fapt, domnul ministru se gândeşte la pensiile celor de astăzi, care nu pot fi plătite, nu la pensiile celor care sunt activi. Este un abuz”, a subliniat acesta.

Cristi Godinac, preşedintele Mediasind, a spus că “punerea în aplicare a propunerii ar reprezenta o discriminare”, organizaţia pe care o conduce fiind pregătită să declanşeze acţiuni de protest şi să ceară sprijinul Federaţie Internaţionale a Jurnaliştilor dacă Ministerul Muncii nu va ţine cont de revendicările sindicaliştilor. Godinac a mai subliniat faptul că prin aplicarea acestei măsuri, jurnaliştii ar deveni vulnerabili.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles