Planul B al guvernului Boc 4

Dacă planul A al guvernării Boc 4 cade, va intra pe rol planul B. Astfel, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, propune o valoare a TVA de 23%, pentru menţinerea acordului cu FMI.


“TVA de 23% ar acoperi golul de finanţare lăsat de decizia Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că măsurile de tăiere a pensiilor sunt neconstituţionale. Din tăierea pensiilor, Guvernul spera să economisească între 1,5 şi 2 miliarde de euro”, a spus Vlădescu.

O altă măsură propusă este impozitarea pensiilor. Este posibil ca pensiile între 1000 şi 3000 de lei să fie impozitate cu 16%, iar cele de peste 3000 de lei să fie impozitate cu 50%.

Vlădescu propune şi creşterea contribuţiei  firmelor la asigurările de sănătate cu 3%, iar a contribuţiei la fondul de şomaj cu 1,5%.

În cursul serii de 25 iunie au avut loc consultări ale liderilor PDL cu specialiştii şi cu partenerii de coaliţie, dar şedinţa de Guvern care urma să oficilizeze propunerile pentru FMI a fost amânată pentru sâmbătă, 26 iunie.

Guvernul trebuie să stabilească Panul B pentru a rămâne în deficitul de 6,8%, cerut de FMI pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut. 

Scăderea pensiilor ar fi reprezentat peste 1,3% din PIB.

 

 

Sursa: Realitatea

What Next?

Related Articles