Plan de austeritate in Franta

Guvernul francez a anunţat un vast plan de austeritate menit să aducă venituri suplimentare de 12 miliarde de euro la bugetul de stat în 2011- 2012 şi să îi permită respectarea angajamentelor în materie de deficit.

“Pragul de toleranţă faţă de îndatorare a fost depăşit”, a declarat premierul François Fillon într-o conferinţă de presă în care a prezentat detaliile planului, după şedinţa de guvern prezidată de şeful statului, Nicolas Sarkozy.

Printre măsurile planului antideficit:

– o taxă excepţională de 3% asupra veniturilor din muncă şi din capital ale familiilor înstărite, dacă depăşesc 500.000 de euro pe an. Măsura va fi eliminată după ce deficitul Franţei va scădea sub 3%, obiectiv vizat pentru 2013;

– Fiscalitatea pe alcool şi tutun va creşte;

– vor fi reduse înlesnirile fiscale acordate întreprinderilor pentru plata orelor suplimentare;

Masurile marchează, la numai 8 luni înaintea alegerilor prezidenţiale, o schimbare faţă de sloganul “A munci pentru a câştiga mai mult”, promovat de Sarkozy în campania din 2007.

Se aşteaptă ca măsurile antideficit să aducă în acest an venituri bugetare suplimentare de 1 miliard de euro, urmate de alte 11 miliarde în 2012.

Pentru 2011 şi 2012, guvernul a revizuit prognoza de creştere anuală la 1,75%, sub nivelele previzionate anterior, de 2%, respectiv 2,25%.

Planul antideficit a fost criticat de Partidul Socialist (de opoziţie), care a denunţat “intrarea oficială” a Franţei “în recesiune”, în timp ce confederaţia sindicală CFDT a acuzat “dezechilibrul” în detrimentul salariaţilor.

Potrivit AFP, planul de austeritate constituie şi preţul pe care Franţa trebuie să îl plătească pentru a păstra cotaţia “AAA” şi a evita în zona euro un nou cutremur financiar similar celui provocat de scăderea ratingului de ţară al SUA de la “triplu A” la “AA+” la 5 august şi de criza din Grecia. “Nu sunt îngrijorat în ce priveşte ratingul Franţei”, a declarat Fillon la postul TF1.

Primele măsuri antideficit vor fi adoptate de parlament cel mai probabil în sesiunea extraordinară convocată pentru 6 septembrie în vederea examinării noului plan de ajutor pentru Grecia.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles