Pilonul II va pierde 1 miliard de euro pana in 2017

Potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), nerespectarea calendarului de majorare a contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a generat pierderi de 200 milioane de euro în 2009 şi 2010 pentru cei cinci milioane de clienţi, suma urmând să crească până la un miliard de euro până în 2017.

“În 2009, Pilonul II a încasat primă lovitura grea din partea Guvernului, prin îngheţarea contribuţiei la 2%, în locul unei creşteri la 2,5%, conform legii, cel mai redus nivel din Europa şi din lume. Prin această masură, cei cinci milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro în 2009 şi 2010, iar măsura le va produce în continuare pierderi de încă 800 de milioane de euro până în 2017″, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Pe termen lung, se spune în comunicat, măsura din 2009 va reduce pensiile private ale actualilor salariaţi cu până la 15%.

“În pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialiţti în ultimele trei săptămâni, Guvernul încă nu a renunţat la ideea reducerii contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii, plănuind astfel să naţionalizeze Pilonul II şi să amaneteze viitorul a peste cinci milioane de salariaţi cărora le-a garantat la lansarea sistemului, în 2008, că vor putea obţine o pensie decentă din sistemul privat”, se menţionează în comunicat.

În acest an, Ministerul Finanţelor propune reducerea contribuţiei la Pilonul II de la 2,5% la 0,5%, măsură, care dacă va fi pusă în practică, va provoca noi pierderi de sute de milioane de euro şi reduceri de pensii de până la 30%-40%.

Reprezentanţii Asociaţiei spun că reducerea contribuţiei la Pilonul II va fi pusă în practică prin nealocarea fondurilor necesare la viitoarea rectificare bugetară, conform declaraţiilor Ministerului Finantelor Publice.

APAPR solicită public tuturor instituţiilor din România să ia atitudine şi să se opună acestei propuneri.

De asemenea, pentru evitarea adoptării acestei măsuri injuste, Asociaţia propune Guvernului să solicite Eurostat, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional ca toate contribuţiile virate către Pilonul II să fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene şi internaţionale.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles