PFA vor plati contributiile ca inainte de intrarea in vigoare a OUG 58

Conducerea Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti a anunţat că “actul normativ pentru modificarea şi completarea ordonanţei 58/2010 vizează doar persoanele care realizează venituri de natură profesională din drepturi de autor sau în baza unor convenţii civile, nu şi persoanele fizice autorizate”.

Astfel, PFA vor efectua plata contribuţiilor ca înaintea intrării în vigoare a OUG 58/2010.

“Noua ordonanţă vizează doar persoanele care obţin venituri din drepturi de autor sau convenţii civile, nu PFA-urile, şi defineşte noţiunile de venituri realizate ocazional. Ea arată că obligaţia declarării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări de şomaj revine plătitorului de venit. Actul normativ cuprinde reglementări privind restituirea şi compensarea sumelor ca urmare a depăşirii plafonului de 5 salarii medii brute”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti, Cristiana Dumitrescu.

La rândul său, Veronica Marinescu, expert în CAS al Casei de Pensii Bucureşti, a explicat că “persoanele care realizează, în mod ocazional, venituri de natură profesională pe lângă veniturile de natură salarială, nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională (n.r. drepturi de autor sau convenţii civile).

În cazul persoanelor care, în mod ocazional, realizează exclusiv venituri de natură profesională – drepturi de autor – există obligaţia plăţii contribuţiilor individuale.

“În această situaţie, baza de calcul anuală nu poate depăşi plafonul de cinci salarii medii brute”, a susţinut Marinescu.

Contribuţiile de asigurări sociale pentru persoanele plătite prin contracte de drepturi de autor vor fi reţinute şi virate direct de la angajatori, anunţa, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

El preciza că această procedură se va aplica începând cu data de 13 septembrie.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a explicat că veniturile din activităţi independente vor fi impozitate după regulile impozitării veniturilor din salarii.

“Legat de OUG 58, a rămas articolul care dă posibilitatea organismelor fiscale să reconsidere activitatea independentă în activitate dependentă. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, cei care au fost plătiţi după regulile veniturilor din activităţi independente, se va proceda după regulile veniturilor din salarii”, a spus Ialomiţianu, miercuri, la finalul şedinţei Executivului.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles