Petru Luhan a cerut în PE interzicerea funcţionării magazinelor de “vise”

Europarlamentarul Petru Luhan a cerut în Parlamentul European interzicerea funcţionării magazinelor de plante etnobotanice. In discursul său de luni, 17 ianuarie, în plenul Parlamentului European Petru Luhan a susţinut că „singura măsură ce se poate lua este aceea de a interzice funcţionarea acestor magazine, după care, “eforturile trebuie concentrate pentru a elimina comercializarea prin intermediul internetului”.

Petru Luhan le-a vorbit colegilor europarlamentari despre nocivitatea consumului de substanţe psihotrope şi psihoactive, ce se situează de  regulă în zona “gri” a legislaţiei, deşi au efecte mult mai grave decât drogurile cunoscute până acum. „Aceste substanţe sunt întâlnite în mod frecvent în Europa în magazinele de “vise” şi sunt cunoscute sub numele de etnobotanice, un termen inventat pentru a da un aspect nevinovat traficului şi consumului de droguri”, a mai spus Luhan.

Conform statisticilor provenite de la camerele de urgenţă ale spitalelor din toată ţara, în Romania s-au înregistrat 1300 de intoxicaţii severe în 2009 precum şi câteva cazuri de deces. Ţări precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un număr mare de substanţe identificate ca fiind psihotrope şi psihoactive (Polonia 1200 în 3 luni).

„Substanţele comercializate deşi nu fac parte din lista substanţelor interzise, sunt foarte greu de supus controlului, punând corpul medical în imposibilitatea de a oferi ajutor, deoarece combinaţiile chimice folosite au reacţii necunoscute”, a subliniat în discursul său europarlamentarul român.

“Am cerut Comisiei Europene să ia masuri urgente în ceea ce priveşte interzicerea imediată a comercializării substanţelor etnobotanice pe piaţa UE. De cele mai multe ori consumatorii nu sunt conştienţi de efectele asupra sănătaţii lor”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

Sursa: Cabinet europarlamentar Petru Luhan

What Next?

Related Articles