Pentru moment, nu cresc preturile la medicamentele existente pe piata romaneasca

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente anunţă că preţurile nu vor creşte pentru medicamentele existente în acest moment pe piaţa românească. Asociaţia atenţionează însă că subfinanţarea acută a sistemului de sănătate ar putea afecta accesul pacienţilor la tratament pe termen scurt.


Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicament precizează că “înţelege situaţia economică actuală dificilă şi îşi manifestă disponibilitatea de a discuta transparent cu toţi factorii de decizie, pentru a identifica acele măsuri şi mecanisme sustenabile din punct de vedere economic, astfel încât să se asigure accesul pacienţilor la medicamentele de care aceştia au nevoie”.

Ministerul Sănătăţii a stabilit un curs fix de 4 lei/euro, începând cu 1 februarie 2009, pentru calculul preţurilor la medicamentele de uz uman, iar de la 1 aprilie, potrivit noii metodologii de calcul a preţurilor pentru produsele cu prescripţie, s-a ales cel mai mic preţ din 12 ţări europene.

Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o Ordonanţă de urgenţă privind introducerea sistemului “clawback”, prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles