Pentagonul îşi întăreşte dispozitivul militar din zona Golfului

dosar nuclear iranian. foto rfi

Pentagonul a înaintat o solicitare Congresului american în vederea suplimentării numărului de forţe în Golful Persic, datorită ameninţărilor Iranului că vor închide Strâmtoarea Hurmuz.
” Wall Street Journal” menţiona faptul că oficiali militari au declarat că vor fi suplimentate detectoarele de mine şi echipamentul de supraveghere a întregii Strâmtori, în cazul în care Iranul va pune în practică ameninţarea de a închide accesul prin aceasta.

Teheranul a ameninţat că, în cazul în care forţele occidentale impun noi sancţiuni (generate de caracterul programului său nuclear) va închide Strâmtoarea.
Solicitarea Pentagonului vine ca urmare a faptului că emisarul AIEA a prezentat un raport pe 24 februarie în care se arăta că Iranul şi-a triplat capacitatea de îmbogăţire a uraniului.

Concluziile acestui raport au menirea să întărească convingerea statelor occidentale că Iranul produce arme nucleare.
Între timp, Teheranul insistă că activităţile sale nucleare sunt dezvoltate doar în scopuri civile.
Raportul AIEA menţionează faptul că Iranul deţine acum mai mult de 100 de kilograme de uraniu îmbogăţit (adică mai mult decât ar fi necesar producerii unui focos nuclear).
La Washington,  Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a refuzat să comenteze pe marginea raportului, deoarece a afirmat că “acesta încă nu a fost făcut public”.
“Continuăm să fim îngrijoraţi de lipsa de transparenţă a Iranului şi suntem nerăbdători să ne întâlnim cu reprezentanţii comunităţii internaţionale pentru a discuta programul nuclear iranian”.
Raportul AIEA va fi adus la cunoştinţa statelor-membre până la întâlnirea proiectată să aibă loc pe 5 martie. În raport se arată că la Natanz, procesul tehnologic de obţinere a combustibilului nuclear s-a dezvoltat considerabil iar la Fordow, aproximativ 700 de centrifuge îmbogăţesc uraniul.

Sursa: Global Security

What Next?

Related Articles