Pensionarii – eternii mintiti de catre politicieni

Pe principiul “eu vreau să-ţi dau dar stăpânul nu mă lasă”, comisiile de muncă şi de sănătate reunite ale Parlamentului au aprobat creşterea valorii punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei, cu începere de la 1 ianuarie 2010, în pofida argumentelor aduse de oficialii Ministerului Muncii şi ai Finanţelor Publice, privind constrângerile bugetare.

Voturile exprimate nominal (26 pentru, 14 abţineri şi niciu nul împotrivă) au indicat vederile comune atât ale opoziţiei cât şi ale puterii.

Argumentele aduse de reprezentanţii Guvernului împotriva deciziei:

- angajamentele internaţionale ale României de “îngheţare în termeni nominali a pensiilor”;
- situaţia economică dificilă a ţării.

Argumentele parlamentarilor din comisii:

- veniturile reale ale pensionarilor vor scădea, prin diminuarea puterii de cumpărare;
- “dacă se menţine actualul punct de pensie anul viitor vom avea mai puţin pensionari în viaţă”;
- deputaţii şi senatorii din comisiile reunite au arătat că “celor 5,7 milioane de pensionari le va scădea puterea de cumpărare cu 94 lei, pentru fiecare punct de pensie, dacă amendamentul nu ar fi adoptat”.

Aceştia au propus ca pentru compensarea efortului bugetar impus de amendament să fie îngheţată virarea contribuţiei la Pilonul II pentru pensiile private.

S-a readus în discuţie soluţia ca noua Lege a pensiilor să ţină cont de rata inflaţiei şi de creşterea economică şi nu de salariul mediu pe economie, cum este acum.

A fost dezbătută şi adoptată şi creşterea cuantumului ajutorului de deces pentru asigurat sau pensionar – de la 1.836 lei, la 3.000 de lei, iar pentru membrul de familie al asiguratului sau pensionarului de la 918 lei la 1.500.

De asemenea, a fost aprobată şi reducerea unor cote de contribuţie pentru “stimularea angajatorilor care păstrează dar şi crează locuri de muncă şi angajează şomeri”.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, după întâlnirea cu grupul parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, despre amendamentul adoptat de comisiile de muncă, prin care se măreşte punctul de pensie, că proiectul de buget nu permite în acest moment o astfel de măsură. “Discuţia va avea loc în Guvern, proiectul de buget nu ne permite în acest moment să avem bani din altă parte, orice sumă pusă într-o parte presupune luarea unor resurse financiare din altă parte. Niciun amendament nu poate fi acceptat dacă nu are sursa de finanţare asigurată”, a spus Boc.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles