Pensiile, reduse sigur de la 1 iunie, salariile, doar dupa intrarea in vigoare a legii

Pensionarii vor fi primii sacrificaţi! Astfel, pensiile vor fi reduse cu 15% începând de la 1 iunie, deoarece sunt un drept lunar. Salariile însă, deoarece sunt  normate la oră, vor putea fi reduse cu 25% doar de la data intrării în vigoare a legilor pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea. Declaraţia aparţine ministrului Muncii, Mihai Şeitan.

“Pensiile sunt un drept lunar, pentru că atunci când o persoană iese la pensie chiar de la jumătatea lunii primeşte pensia integral pe luna respectivă. Pe luna iunie pensiile se plătesc în iulie, iar dacă legea privind pensiile intră în vigoare în iunie, pensiile vor putea fi reduse cu 15% începând de la 1 iunie”.

“În cazul salariilor, lucrurile sunt mai complicate, deoarece este vorba de plata cu ora şi cu ziua, iar reducerea cu 25% s-ar putea aplica doar de la data intrării în vigoare a legii cu măsurile de austeritate. În acest caz este posibil ca legea să nu se poată aplica retroactiv”, a declarat Mihai Şeitan, după şedinţa de guvern în care au fost avizate proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare şi cel al pensiilor.

El a mai spus că modalitatea de calcul “se va şti cu exactitate” în momentul adoptării legilor.

Proiectul legii privind reducerea cheltuielilor bugetare stabileşte că reducerea cu 25% a salariilor se aplică “începând cu drepturile lunii iunie”.

La finalul şedinţei Guvernului de duminică, 30 mai, premierul Emil Boc a declarat că proiectele de legi vor intra în vigoare odată cu avizul Parlamentului şi publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles