Pensii private obligatorii: dupa primul virament 30% din conturi sunt goale

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a anuntat ca 23,13% dintre participantii la pilonul II au conturile goale. Reprezentantii fondurilor de pensii spun ca sunt prea multe conturi goale si cer angajatorilor sa achite contributiile pentru salariati.


Totalul sumelor virate de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) este de 88,19 milioane lei (24,13 milioane euro), valoarea medie pe asigurat fiind de 7,55 euro. Primele viramente către fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, au fost făcute pe 20 mai.

Primele trei fonduri de pensii obligatorii administrate privat, care au primit cea mai mare parte a viramentelor (70%), acumulează şi cea mai mare parte (65,5%) a conturilor goale, respectiv 629.900 din totalul de 961.355 conturi goale pe pilonul II.

Ponderea conturilor goale este de 20,8% din totalul participanţilor în cazul fondului administrat de ING, 22,7% pentru Allianz Ţiriac şi peste un sfert în cazul Generali.

Numărul conturilor goale variază de la o cincime la peste o treime din portofoliul de clienţi ai fondurilor de pensii pe pilonul II

ING Pensii Private deţine 33,2% din piaţă, fiind urmat de Allianz-Ţiriac Pensii Private, cu o cotă de piaţă de 25,6% şi de Generali Fond de Pensii, cu 9,37%, aceştia înglobând cea mai mare parte a numărului total de 4,15 milioane participanţi la pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat.

Următorii jucători din piaţă, Aviva (cu o cotă de 7,35%) şi Interamerican (cu 6,35%), au primit, de la CNPAS, viramente totale în valoare de 5,95 milioane lei, respectiv 4,3 milioane lei.

AIG, al şaselea jucător din piaţă, cu o cotă de 6,28%, a primit viramente totale de 6,4 milioane lei, mai mari decât administratorul de pe locul cinci, însă acest lucru se datorează numărului mai mic de conturi goale pe care le are compania.

Ponderea conturilor goale în portofoliul de clienţi ai fondurilor de pensii de pe pilonul II variază de la 20,8% (în cazul fondurilor administrate de Aviva şi ING) la 36,1% (în cazul fondului Prima Pensie).

E de menţionat, însă, că o parte din fondurile cu un procent ridicat de conturi goale, precum KD şi Prima Pensie, au doar câteva mii de aderenţi, comparativ cu primii clasaţi, la care au aderat sute de mii sau chiar milioane de participanţi.

Reprezentanţii companiilor care administrează principalele fonduri de pensii de pe pilonul II spun că sunt îngrijoraţi de numărul foarte mare al conturilor goale şi, de la caz la caz, solicită reglementarea mai severă din partea autorităţilor pieţei sau pun la dispoziţie soluţii proprii, cum ar fi o pagină electronică, pe care clienţii să-şi poată vedea contul, pentru a şti dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile.

Preşedintele ING Pensii Private, Radu Vasilescu, a declarat, pentru NewsIn, că valoarea contribuţiilor a fost conform aşteptărilor, dar că nu se aştepta la nivelul de peste 287.000 de conturi goale.

Vasilescu este totuşi optimist în privinţa gradului de colectare şi consideră că acesta se va îmbunătăţi, în condiţiile în care angajaţii vor pune presiune pe angajatori să le vireze contribuţiile.

Crin Andănuţ, preşedintele Allianz-Ţiriac Pensii Private – compania numărul doi în piaţa de profil -, spune că numărul mare de conturi goale face să iasă la suprafaţă una dintre cele mai mari probleme ale sistemului, aceea a companiilor care nu plătesc asigurările angajaţilor.

Directorul Generali Pensii, Ioan Vreme, este nemulţumit atât de nivelul contribuţiilor, cât şi de numărul conturilor goale, dar speră că situaţia se va îmbunătăţi în perioada următoare. “Nivelul contribuţiilor virate la 20 mai este sub aşteptări, iar numărul de conturi goale este mult prea mare”, consideră Vreme.

De aceeaşi părere este şi directorul general execultiv al Aviva Pensii Private, Eugen Voicu, în condiţiile în care fondul pe care îl administrează are o pondere de 27,3% a conturilor goale în portofoliu.

Unii angajatori nu au depus declaraţia nominală privind contribuţia de asigurări de stat. Pentru CNPAS, lipsa acestor declaraţii se contabilizează sub forma unor “conturi goale”, ce reprezintă tocmai acei participanţi ale căror declaraţii nominale nu au fost depuse de angajatori. În această categorie mai intră şi persoanele care nu mai au un loc de muncă sau părinţii care se află în perioada de îngrijire a copiilor.

Preşedintele CNPAS, Mariana Câmpeanu, a declarat, luni, că printre angajatorii care nu au depus declaraţiile nominale pentru angajaţi se numără şi “firme serioase” precum Volksbank, Spitalul Universitar, Distrigaz şi RATB.

În primul an de activitate pe pilonul II, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. Ponderea va creşte anual cu câte o jumătate de punct procentual, până la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, într-un interval de opt ani.

sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles