Peninsula coreeană: se va redeschide complexul industrial Kaesong

Kaesong foto RT.com

Kaesong foto RT.com

Duminică 7 iulie, negociatorii celor două Corei au ajuns la un acord privind redeschiderea complexului industrial Kaesong, închis din aprilie pe fondul tensiunilor dntre Seul şi Phenian.

Presa sud-coreeană a anunţat că negociatorii, reuniţi în localitatea Panmunjom, pe linia de demarcaţie, au hotărât ca firmele prezente în acest complex finanţat de Coreea de Sud şi situat în Coreea de Nord să îşi reia activităţile, conform termenilor acordului semnat de cele două părţi în cursul dimineţii.

Aceştia au decis să se întâlnească din nou miercuri 10 iulie chiar în cadrul complexului Kaesong pentru a găsi mijloace de a evita pe viitor o altă închidere a acestor instalaţii şi au ajuns la un acord privind inspecţia prealabilă de către oameni de afaceri sud-coreeni.

Aceste negocieri au intervenit după două luni de la o puternică degradare a relaţiilor între Nord şi Sud mai ales în urma ameninţărilor venite din partea Coreei de Nord, a cărei economie suferă în urma sporirii sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite ca urmare a unui test nuclear în februarie.

Seulul şi Phenian au afirmat mereu că vor să redeschidă complexul Kaesong, locaţie simbolică care a resimţit din greu aceste tensiuni şi faţă de care niciuna dintre cele două ţări nu a vrut să preia responsabilitatea, declarând-o oficial închisă. Cele două state s-au limitat la a recunoaşte o oprire provizorie a activităţii, acuzându-se reciproc de cauza aceste suspendări.

În complexul de la Kaesong lucrează peste 50.000 de nord-coreeni, facilităţile industriale aparţinând antreprenorilor sud-coreeni.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles