PE votează componenţa şi programul noii Comisii Europene

Parlamentul European

Parlamentul European

Pe 22 octombrie, Parlamentul European votează componenţa şi programul noii Comisii Europene conduse de luxemburghezul Jean-Claude Juncke. Acesta trebuie să îşi înceapă mandatul pe 1 noiembrie.

Echipa propusă de Juncker are toate şansele să obţină majoritatea voturilor, deoarece dispune de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European: conservatorii de la PPE şi socialiştii.

Votul de învestitură este precedat de un discurs al lui Jean-Claude Juncker, în care anunţă programul echipei şi face precizări în legătură cu o serie de modificări.

Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv marţi candidaturile slovenei Violeta Bulc şi slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeană, în urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker.
Remanierea Comisiei a fost necesară după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputaţi la audierile din comisiile de specialitate ale PE.
Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat iniţial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreşedinte pentru Energie şi Climă.
Portofoliul pentru Transporturi i-a fost încredinţat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar.

Noua echipă a Comisiei Europene are un profil politic mai pronunţat decât al Comisiei în exerciţiu conduse de Jose Manuel Barroso, în condiţiile în care printre membrii săi se află trei foşti premieri (finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis şi estonul Andrus Ansip), doi foşti miniştri de Externe (olandezul Frans Timmermans şi italiana Federica Mogherini) şi doi foşti miniştri ai Economiei (francezul Pierre Moscovici şi daneza Margrethe Vestager).

Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate la 1 octombrie.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles