PE a adoptat o recomandare privind transferul datelor bancare catre SUA

Parlamentul European a adoptat o recomandare elaborată de Alexander Alvaro (ALDE) privind noua versiune a acordului privind transferul datelor bancare către SUA.

Pantru au fost 484 voturi pentru, 109 împotrivă şi 12 abţineri.

Noul acord ar trebui să intre în vigoare la 1 august. “În luna februarie, Parlamentul a transmis un semnal foarte clar. Am lăsat să se înţeleagă ca Tratatul de la Lisabona ne conferă mai multe posibilităţi şi mai multă responsabilitate”, a declarat Alexander Alvaro în timpul dezbaterii de miercuri.

Raportorul a subliniat de asemenea ca acordul nu va conţine dispoziţii referitoare la transferurile de date intra-europene, ci doar cele referitoare la transferuri financiare spre ţări terţe – articolul 4 exclude datele referitoare la “Single Euro Payments Area” (SEPA), spaţiul unic de plăţi în euro.

În ceea ce priveşte punctul-cheie al acordului Parlamentului – eliminarea, la final, a transferurilor de date “calup’ – deputaţii europeni au obţinut, în schimbul susţinerii acordului, ca în următoarele 12 luni să se înceapă crearea unui sistem european echivalent al programului nord-american “Terrorism Finance Tracking Programme” (TFTP), care ar pune capăt transferurilor de date bancare neindividualizate. Europa ar avea astfel o structură care ar permite analiza datelor pe teritoriul sau şi nu ar transmite informaţiile decât dacă exista indicii privind o pistă teroristă precisă.

Pe de altă parte, Europol va putea să blocheze transferurile de date către Statele Unite. Agenţia de la Haga va trebui să verifice dacă cererea Trezoreriei americane este justificată din punct de vedere al luptei antiteroriste, aceasta trebuind să fie formulată cât mai precis, pentru a reduce la minim cantitatea de date solicitate.

Noua versiune a acordului prevede în plus că utilizarea datelor transferate către autorităţile americane, care trebuie să se faca în cadrul strict al luptei antiteroriste, să fie supravegheată de un grup de controlori independenţi, inclusiv un reprezentant al UE. Aceasta persoană va putea cere justificări înaintea oricarei utilizări a datelor şi va putea să blocheze cercetările dacă va considera necesar. Acordul interzice TFTP american să procedeze la extrageri de date sau orice alt tip de căutare automată, profilare algoritmică sau filtrare computerizată. Toate căutarile de date în sistemul SWIFT vor trebui să aibă la baza o informaţie prealabila conform căreia obiectul cercetării are legături cu terorismul sau cu finanţarea acestuia.

În urmă cu patru luni, deputaţii europeni respinseseră acordul temporar, dar ulterior au negociat anumite garanţii de securitate şi s-a decis ca UE să înceapă în a doua parte a acestui an crearea unui sistem care să permita evitarea, pe termen scurt, a oricărui transfer de date netriate către statele terţe.

Au existat încă şi eurodeputaţi, precum Gerard Batten (grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei), care consideră că legislaţia propusă este “ilegitimă” din punct de vedere democratic. În plus, deputatul european afirmă că ” proiectul de acord a fost disponibil abia la 27 mai, pentru un număr limitat de eurodeputaţi”. El consideră de asemenea că “datele financiare confidenţiale şi private aparţin persoanelor, şi nu Uniunii Europene sau Parlamentului”.

Acordul ar trebui să intre în vigoare la 1 august, pentru o durata de 5 ani, şi va fi apoi reînnoit în fiecare an. Autorităţile europene şi cele americane vor trebui să facă bilanţul funcţionării garanţiilor de securitate şi al sistemelor de control al acordului cel mai târziu la şase luni de la intrarea sa în vigoare. În ceea ce priveşte un TFTP european, Comisia va trebui sa publice peste 3 ani un raport privind progresele înregistrate.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles