PE a adoptat 4 rezoluţii privind politica de securitate şi apărare comună europeană

Parlamentul European

În ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg, pe 22 noiembrie, Parlamentul European (PE) a adoptat patru rezoluţii privind Politica de securitate şi apărare comună.
Una dintre rezoluţiile adoptate a fost cea în baza raportului “Clauzele UE de apărare reciprocă şi de solidaritate: dimensiuni politice şi operaţionale”, raport elaborat de eurodeputatul PSD, Ioan Mircea Paşcu.
Europarlamentarul PSD a cerut Comisiei Europene (CE) şi Înaltului Reprezentant pentru Afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, în cadrul dezbaterii de pe 21 noiembrie să stabilească liniile directoare pentru aplicarea eficientă a clauzelor, în cazul în care una dintre acestea va fi invocată de unul dintre statele membre.

Celelalte trei rezoluţii cu aceeaşi tematică generală adoptate în plenul PE au la bază rapoartele:
– “Punerea în aplicare a politicii de securitate şi apărare comună pe baza Raportului anual al Consiliului către PE”, al eurodeputatului Arnaud Danjean, din grupul PPE;
– “Securitatea şi apărarea informatică”, care l-a avut ca raportor pe Tunne Kelam (PPE);
– “Rolul politicii de securitate şi apărare comună în cazul crizelor şi al dezastrelor naturale”, al eurodeputatului Indrek Tarand, din grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană.

Referitor la raportul elaborat de Paşcu, vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri externe (AFET)  a afirmat că acesta este binevenit deoarece “Europa este forţată să facă faţă consecinţelor şi să-şi mărească contribuţia la NATO, precum şi să-şi întărească dimensiunea de securitate şi apărare”.
“Europa nu a fost niciodată atât de prosperă, atât de sigură sau atât de liberă. Sunt cuvinte scrise în strategia europeană 2003, care sunt sub semnul întrebării astăzi, când ne confruntăm cu riscuri şi ameninţări tot mai complexe, care se apropie tot mai mult de casă. Acestora le răspundem cu graba de a tăia din bugetele de apărare, făcându-le viaţa grea strategilor din domeniu, fie că sunt din NATO sau UE. În plus, NATO, responsabilă pentru securitatea a 21 din cele 27 state membre, se confruntă cu o reorientare a SUA către Asia, ceea ce forţează Europa să facă faţă consecinţelor şi să-şi mărească contribuţia la NATO, precum şi să întărească dimensiunea de securitate şi apărare. Acest raport este un pas în această direcţie”, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) în discursul de pe 21 noiembrie.

El a precizat că “raportul nu cere noi instrumente sau noi prerogative pentru UE, ci se pronunţă pentru o interacţiune mai coerentă şi mai eficientă a instrumentelor existente, indicând ce ar trebui să facă UE în cazurile când o clauză sau amândouă sunt invocate”.
“În acest mod, mecanismele UE nu le substituie pe cele naţionale, doar le susţin şi le întăresc, ajutând statele membre să facă faţă cu succes situaţiilor în care sunt invocate clauzele. Cu alte cuvinte, raportul este despre solidaritatea pe care orice membru UE, inclusiv cele care nu sunt în NATO, au dreptul să o aştepte de la această organizaţie, pentru că solidaritatea este indispensabilă pentru coeziunea UE”,a mai spus vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri externe.

 

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles

One Response to "PE a adoptat 4 rezoluţii privind politica de securitate şi apărare comună europeană"

  1. Anca says:

    Sa puna in aplicare tot ce au decis, este important sa se rezolve aceste probleme cat mai repede.