Patronatele nu avizeaza scrisoarea de intentie a guvernului catre FMI

Confederaţiile patronale UGIR 1903 şi CONPIROM au cerut guvernului ca scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie însoţită de un program de măsuri active pentru relansare economică.

Cele două confederaţii patronale sunt pentru reducerea anvelopei salariale cu 25%, dar această problemă trebuie să o tranşeze sindicatele şi guvernul, care este angajatorul forţei de muncă bugetară.

UGIR 1903 şi CONPIROM susţin că reducerea pensiilor cu 15% s-ar putea să nu se poată efectua, nefiind o formă legală de reducere a acestora.

“Pensiile nu sunt bani de la stat. Ele reprezintă bani reţinuţi de la angajaţi, actualmente pensionari, de-a lungul activităţii lor profesionale. Statul a gestionat aceşti bani, iar statul nu are dreptul să nu reîntoarcă aceşti bani către pensionari”, a afirmat Dumitru Constantin, vicepreşedinte CONPIROM.

În opinia preşedintelui UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, “statul trebuie să facă un împrumut de 30-40 miliarde euro pentru relansarea economică, în caz contrar, economia poate intra în colaps, indiferent de măsurile care se iau azi”.

Cele două confederaţii patronale cer guvernului, sindicatelor, clasei politice şi tuturor patronatelor din România să se aşeze la masa negocierilor, să găsească cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză şi să aplaneze posibilele conflicte sociale care pot destabiliza ţara.

Amendamentele la scrisoarea către FMI propuse de UGIR şi CONPIROM au în vedere:

- promovarea parteneriatului public-privat;
- reducerea evaziunii fiscale;
- aplicarea unor măsuri active pe piaţa forţei de muncă prin sprijinirea angajatorilor pentru crearea de locuri de muncă; – restructurarea personalului bugetar şi aducerea lui la numărul optim de îndeplinire a atribuţiunilor;
- alocarea de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, a construcţiilor, a agriculturii, a altor domenii de activitate creatoare de locuri de muncă.

Cu aceste amendamente, cele două confederaţii patronale susţin necesitatea menţinerii acordului cu FMI.

Reprezentantul CONPIROM şi UGIR 1903 la Consiliul Economic şi Social European va fi Marius Opran, prim-vicepreşedinte UGIR 1903, este decizia conducerilor celor două confederaţii patronale, luată azi în cadrul unei şedinţe comune.

În şedinţa Consiliului Economic şi Social de marţi nu se va mai discuta niciun amendament la scrisoarea cu FMI deoarece luni CES-ul în urma şedinţei a trimis guvernului avizul consiliului cu poziţia părţilor: sindicatele au respins scrisoarea, partea guvernamentală a votat favorabil, iar partea patronală în CES a votat favorabil, cu amendamente.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles