Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a castigat alegerile parlamentare din Turcia

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării provenit din mişcarea islamistă al primului ministru Recep Tayyip Erdogan a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative desfăşurate duminică în Turcia.

Acesta a obtinut o a treia legislatură consecutivă.

După numărarea a 94% din voturi, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a obţinut 50,4% din voturi. Peste 50 de milioane de alegători dintr-o populaţie de 73 de milioane de locuitori au fost chemaţi la urne.

AKP ar putea forma singur un guvern.

AKP deţine o majoritate absolută în Parlamentul de 550 de locuri cu 326 de deputaţi.

Pe a doua poziţie s-a plasat Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat), principala forţă de opoziţie, cu 25,8% din voturi, urmat de naţionaliştii MHP (Partidul Acţiunea Naţionalistă), cu 13,2%.

AKP nu obţine totuşi majoritatea de două treimi (367) pe care o spera în Parlament pentru a modifica, fără a consulta opoziţia, Constituţia moştenită de la militari după lovitura de stat din 1980.

Erdogan a promis că noua constituţie se va baza pe principiile democratice şi pluraliste, dar criticii lui au denunţat tendinţele sale autocrate şi îi impută ambiţia de a se ridica mai târziu în postul de şef de stat, în cadrul unui regim prezidenţial. Opoziţia denunţă încălcări ale libertăţilor civile, în special arestări de jurnalişti, şi procese pentru conspiraţii împotriva regimului.

Candidaţii prezentaţi în independenţi de principala formaţiune favorabilă kurzilor (Partidul păcii şi democraţiei, BDP), pentru a trece pragul de 10% din voturi la scară naţională necesare pentru ca o formaţiune să intre în Parlament, realizează un progres semnificativ cu în jur de treizeci de membri (20 în parlamentul ce îşi încheie mandatul).

Primul ministru s-a bazat, în timpul campaniei, pe economia sanatoasa a Turciei, în prezent a 17-a economie mondială cu o creştere de 8,9% în 2010 şi o inflaţie în jur de 6%.

Alegătorii au fost de asemenea sensibili la faptul că Erdogan asigură stabilitatea politică a Turciei, potrivit analiştilor.

Sfâşiată de coaliţii instabile şi guverne efemere, ţara în cele din urmă s-a stabilizat, politic şi economic, sub conducerea AKP, care a reuşit să cantoneze în cazărmile ei armata, un fost actor politic de prim plan.

Cu toate acestea perspectiva de aderare la Uniunea Europeană este de nerealizat, ca urmare mai ales a opoziţiei Franţei şi Germaniei.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles