Parlamentul sarb recunoaste masacrul de la Srebenita din 1995

Parlamentul sârb a votat miercuri, 31 martie, o rezoluţie prin care condamnă masacrarea a circa 8.000 de musulmani la Srebreniţa în iulie 1995. Prin acest gest se pune capăt perioadei în care sârbii au refuzat să recunoască amploarea acestei drame, care nu a fost calificată drept genocid.


“Parlamentul Serbiei condamnă cu fermitate crima comisă în iulie 1995 împotriva populaţiei bosniace din Srebreniţa, aşa cum a stabilit o decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie”, potrivit declaraţiei.

Parlamentarii şi-au prezentat oficial “scuzele şi condoleanţele familiilor victimelor deoarece nu s-a făcut tot posibilul pentru împiedicarea tragediei”, potrivit textului.

“Declaraţia nu este decât începutul, deoarece problemele pe care le tratează nu sunt decât vârful aisbergului trecutului cu care trebuie să ne confruntăm”, a
declarat Nenad Canak, membru al coaliţiei aflate la putere, la sfârşitul votului.

“(Rezoluţia) a fost etapa cea mai dificilă, dar sunt convins că vom demara acum procesul de revizuire a istoriei recente şi acest lucru va fi (un proces) lung şi dureros”, a adăugat el.

Serbia a făcut apel la continuarea cooperării sale cu Tribunalul Penal Internaţional al ONU pentru fosta Iugoslavie şi a subliniat importanţa pe care o are “pentru depistarea şi arestarea lui Ratko Mladici pentru a fi deferit Tribunalului Internaţional.

Generalul Ratko Mladici , care a condus forţele sârbilor bosniaci la Srebreniţa (enclavă protejată de ONU şi situată în estul Bosniei), a fost acuzat de TPI de genocid din cauza rolului pe care l-a avut în masacru.

În prezent, el este în continuare căutat.

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles