Parlamentul European cere României o anchetă independentă privind închisorile CIA

Parlamentul European

Parlamentul European

Climatul de impunitate din jurul complicităţii statelor membre UE cu programele secrete de “transfer” şi detenţie ale CIA a permis continuarea violării drepturilor fundamentale, aşa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA şi de unele state membre, a spus Parlamentul European joi. Deputaţii vor ca dreptul Parlamentului de a investiga astfel de violări în UE să fie întărit şi cere din nou instituţiilor UE şi statelor membre să investigheze în detaliu operaţiunile CIA.

Deputaţii sunt “foarte dezamăgiţi” de refuzul Comisiei de a răspunde substanţial la recomandările făcute de Parlament în rezoluţia sa din septembrie 2012, adoptată ca urmare a lucrărilor Comisiei temporare privind acuzaţiile de utilizare a statelor europene pentru transportul şi detenţia ilegale de prizonieri. Aceste recomandări sunt reintegrare în rezoluţia din acest an. De exemplu, deputaţii cer din nou Comisiei să investigheze dacă regulile UE au fost încălcate de colaborarea cu programul CIA.

Parlamentul reiterează şi recomandările sale către Consiliu, cerându-i să facă o declaraţie de recunoaştere a implicării statelor membre în programul CIA.

Rezoluţia se adresează în mod special următoarelor state membre: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia.

“Este esenţial, pentru a asigura credibilitatea Parlamentului, să întărim substanţial drepturile sale de anchetă pentru a investiga violarea unor drepturi fundamentale în UE, incluzând putere deplină de audiere sub jurământ a persoanelor implicate, inclusiv a miniştrilor din guverne”, se arată în rezoluţie.

Deputaţii cer următorului Parlament (2014 – 2019) să continue îndeplinirea şi implementarea mandatului acordat de Comisia temporară şi să se asigure că recomandările sale sunt implementate, să examineze noi elemente care ar putea apărea şi să folosească deplin, chiar dezvoltând, dreptul său la anchetă.

Parlamentul se aşteaptă ca ancheta sa privind programul de supraveghere al SUA/NSA şi entităţile de supraveghere din diferite state membre UE să propună măsuri de supraveghere democratică parlamentară efectivă a serviciilor de informaţii. “Verificarea democratică a acestor organisme şi a activităţilor lor printr-o supraveghere potrivită, internă, externă, independentă, juridică şi parlamentară este esenţială”, mai spune textul.

Parlamentul European “îndeamnă autorităţile române să deschidă rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă, să găsească toate documentele lipsă din anchetele parlamentare şi să coopereze pe deplin cu CEDO în cazul Al Nashiri”.

Totodată, aceştia îşi exprimă regretul pentru “intransigenţa şi tăcerea autorităţilor române în legătură cu acest subiect, care sunt incompatibile cu obligaţiile care le revin”.

Rezoluţia are caracter non-legislativ.

Sursa Comunicat de presa al Parlamentului European

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles