Parlamentul European cere “o anchetă internaţională independentă” în cazul Nemţov

Parlamentul European

Parlamentul European

Parlamentul European a cerut “o anchetă internaţională independentă” referitoare la asasinarea opozantului rus, Boris Nemţov. Aceasta, deoarece Parlamentul European consideră că “independenţa puterii judiciare nu este respectată’ în Rusia”, informează AFP, citată de AGERPRES.
“Această crimă, comisă la 27 februarie, în apropiere de Kremlin, într-o zonă echipată cu camere video şi supravegheată de forţe politice şi de securitate, se numără printre tot mai numeroasele asasinate politice şi morţi suspecte nerezolvate, comise în Rusia după 1998″, au subliniat deputaţii europeni într-o rezoluţie.
La o săptămână după asasinat, mai mulţi suspecţi au fost arestaţi în Rusia.

Principalul dintre ei, fost poliţist cecen, îşi clamează nevinovăţia, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Rusia, care a declarat miercuri că mărturiile sale au fost obţinute sub tortură.
În rezoluţia lor, eurodeputaţii afirmă că “au luat notă’ de aceste arestări”. Ei critică însă “eşecul sistematic al Moscovei în a respecta statul de drept şi a face dreptate cetăţenilor”.
Estimând că ‘situaţia privind drepturile omului din Rusia nu a încetat să se deterioreze’ în ultimii ani, Parlamentul European s-a declarat ‘preocupat de climatul de ură’ faţă de opoziţie, minorităţi şi ţările vecine, ‘sub impulsul propagandei de stat şi media oficiale’.
“Kremlinul cultivă şi stârneşte ura şi violenţele”, şi-au exprimat îngrijorarea parlamentarii europeni.
“Rusia a împrumutat o voce care nu este a unei democraţii sănătoase”.
Parlamentul European le-a cerut autorităţilor ruse să-i elibereze imediat pe toţi prizonierii politici, precum şi pe aviatoarea militară ucraineană Nadia Savcenko, ţinută închisă în Rusia, unde este acuzată de uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei, în iunie anul trecut.
Nu în ultimul rând, deputaţii europeni cer eliberarea imediată şi întoarcerea în deplină siguranţă în ţara sa a poliţistului estonian, Eston Kohver.

What Next?

Related Articles