Paralizia administraţiei federale a SUA evitată în ultimul moment

Congresul SUA

Cu aproximativ o oră înainte de termenul limită, fixat la miezul nopţii de 8/9 aprilie, a fost încheiat in extremis un acord asupra cheltuielilor între democraţii şi republicanii din Congresul american.

A fost astfel evitată în ultimul moment o paralizie a administraţiei federale.

Preşedintele Barack Obama recunoscut că acest acord bugetar va fi sinonim cu tăieri “dureroase”, explicând că SUA vor trebui să trăiască din propriile mijloace.

“După cum este valabil cu orice compromis, cele două părţi au fost nevoite să ia decizii dificile şi să cedeze în anumite puncte care erau importante pentru ele”, a adăugat preşedintele la capătul unei zile pline de suspans din cauza incertitudinii ce a planat asupra continuării operaţiunilor guvernamentale ale primei puteri mondiale şi după miezul nopţii de vineri.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentaţilor John Boehner, care a anunţat acordul, şi-a exprimat mulţumirea faţă de angajamentul care, potrivit lui, va ‘reduce costurile şi va avea grijă ca guvernul nostru să funcţioneze în continuare’.

Acordul include 38,5 miliarde de dolari de tăieri bugetare prin raport cu nivelul cheltuielilor curente. Acesta va finanţa administraţia pentru restul exerciţiului bugetar al lui 2011, adică până la 30 septembrie. Imediat după încheierea acordului, Senatul a aprobat o lege de finanţare provizorie de şapte zile, oferind astfel timpul necesar pentru a formula şi a vota acordul final. Camera inferioară urma, la rândul său, să se pronunţe în noaptea dintre vineri spre sâmbătă asupra acestei măsuri înainte de a o trimite preşedintelui Obama pentru promulgare.

După acest proces dificil, şeful majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a salutat un acord “istoric”. Principalul său opozant din Senat, liderul minorităţii republicane Mitch McConnell, a aprobat aprecierea lui Reid, însă a amintit totodată că lupta nu s-a încheiat între cele două partide din Congres.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles