Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat

Papa Ioan Paul al II-lea foto wikipedia

La şase ani de la moarte, Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat în cadrul unei ceremonii în Piaţa San Pietro din Roma.

Beatificarea îl apropie pe Ioan Paul al II-lea cu încă un pas de o posibilă sanctificare. Pentru a-l declara sfânt pe fostul papă, Vaticanul va trebui să atribuie intervenţiei lui Ioan Paul al II-lea un nou miracol.

Vorbind în latină şi purtând veşminte albe şi aurii, papa Benedict al XVI-lea a spus că Ioan Paul al II-lea poate fi numit “Preafericit” şi că ziua sa de sărbătoare va fi 22 octombrie, data când Karol Wojtyla a devenit papă.

Prefectura Romei a precizat că circa un milion de persoane au fost prezente în capitală, dintre care câteva sute de mii în Piaţa San Pietro şi pe străzile adiacente. Polonezii au fost omniprezenţi – circa 80.000 -, având numeroase steaguri şi bannere, însă în număr mare au fost prezenţi şi italienii, spaniolii şi francezii.

Sărbătoarea beatificării permite Bisericii Catolice să-şi reafirme încrederea în ea însăşi în contextul în care este lovită de un amplu scandal de pedofilie, un scandal în care Karol Wojtula a fost acuzat de asociaţiile victimelor că a închis ochii sau că nu a acţionat suficient, dintr-un reflex de apărare a instituţiei.

86 de delegaţi străini, dintre care 22 de şefi de stat şi de guvern şi reprezentanţi ai cinci familii regale (Spania, Marea Britanie, Belgia, Liechtenstein, Monaco) au fost prezenţi la ceremonie. Prezenţa cancelarului german Angela Merkel a fost anunţată în ultimul moment. Printre alţi invitaţi prezenţi se numără preşedinţii mexican şi polonez, Felipe Calderon şi Bronislaw Komorowski, premierul ungar Viktor Orban, dar şi lideri africani, precum controversatul preşedinte din Zimbabwe, Robert Mugabe, care este persona non grata în Uniunea Europeană.

România a fost reprezentată de ministerul de externe Teodor Baconschi.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles