Ouale stampilate cu cifra 3 nu sunt nocive

Productorii din România resping acuzaţiile potrivit cărora ouăle ştampilate cu cifra 3 ar fi nocive. Dacă producătorii români vor adopta normele europene referitoare la sistemul de creştere al păsărilor domestice, atunci ouăle se vor scumpi cu peste 10% .

Problema “Ştampilei de pe ou” a fost discutată pe 24 februarie la Comisia pentru agricultură unde au fost prezenţi reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare şi cei ai Protecţiei Consumatorului.

Reprezentanţii Crescătorilor de păsări din România susţin că scandalul ouălor reprezintă “o alarmă falsă”. Ştampila de pe ouă face trimitere la sistemul de creştere al păsărilor. Ouăle ştampilate cu 0 provin de la fermele ecologice, cele inscripţionate cu 1 provin de la păsări crescute în sistemul extensiv, cele notate cu 2 provin de la păsări crescute la sol, iar cele ştampilate cu 3 – de la cele care cresc în hale.

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Valeriu Tabără, susţine că “prin acest scandal s-a urmărit scoaterea de piaţa europeană a unor produse româneşti”.

Reprezentanţii Crescătorilor de păsări din România mai spun că ideea potrivit căreia cu cât gălbenuşul este mai galben cu atât oul este mai bun, este falsă. Culoarea gălbenuşului este dată de betacaroten care se găseşte în porumbul cu care sunt hrănite găinile. Cu cât concentraţia de porumb este mai mare, cu atât gălbenuşul este mai colorat.

De asemenea, în Uniunea Europeană există pigmenţi naturali care colorează hrana păsărilor şi care dau gălbenuşului culoarea galben intens.

Cei audiaţi au negat că pot să apară efecte negative după consumul acestor ouă şi au subliniat că “găinile nu sunt hrănite cu hormoni sau produse modificate genetic”. Audierile vor fi reluate în săptămânile următoare când se doreşte prezenţa în faţa membrilor Comisiei a celor care au lansat respectivele acuzaţii.

În urmă cu o sătămână, un ONG şi directorul Institutului de cercetări în sectorul alimentar au lansat ideea că “în sectorul alimentar din România se consumă ouă de proastă calitate provenite de la găini stresate şi hrănite necorespunzător”.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles