OSCE: Wolfgang Ischinger – mediatorul Organizaţiei pentru criza din Ucraina

OSCE. foto swissinfo.ch

OSCE. foto swissinfo.ch

Wolfgang Ischinger, considerat un mare specialist în domeniul relaţiilor internaţionale, va fi mediatorul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a încerca stabilirea unui dialog între diferitele părţi implicate în criza din Ucraina. Anunţul a fost făcut de preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, ministrul elveţian de Externe, Didier Burkhalter, potrivit AFP, citat de AGERPRES.
“Guvernul ucrainean a acceptat propunerea noastră de a-l numi pe ambasadorul Ischinger ca mediator al OSCE în discuţiile dintre reprezentanţii puterii, ai parlamentului ucrainean şi ai regiunilor, în special din estul ţării”, a declarat Didier Burkhalter în cursul unei reuniuni la Bruxelles cu miniştrii de externe din UE.

Wolfgang Ischinger este un diplomat cu o lungă carieră, el fiind ambasador al Germaniei în SUA şi Regatul Unit. A participat la negocierile privind acordurile de la Dayton asupra Bosniei şi la cele legate de extinderea NATO către Europa de Est. El prezidează Conferinţa de la Munchen asupra securităţii, care reuneşte în fiecare an lideri politici şi militari din întreaga lume.
Burkhalter a prezentat miniştrilor UE Road-Map-ul iniţiat săptămâna trecută de OSCE în vederea găsirii unei soluţii politice şi paşnice la criza din Ucraina.

“Suntem într-un moment crucial în această criză. Este nevoie urgent de a trece de la o logică a escaladării la o logică a cooperării, şi acest lucru trebuie făcut acum”, a subliniat Didier Burkhalter.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a apreciat, în acelaşi timp, că referendumul organizat duminică, 11 mai, în estul Ucrainei este “incompatibil cu Constituţia ucraineană şi, prin urmare este ilegal”.

Pentru a crea un climat favorabil desfăşurării în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, OSCE va desfăşura “una din cele mai ample misiuni de monitorizare din istoria sa”, a mai subliniat Burkhalter.

El a precizat că în Ucraina sunt deja prezenţi 100 de observatori şi că alţi 900 vor fi trimişi în această ţară înainte de scrutinul de peste două săptămâni.

Sursa: AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles