Orientul Mijlociu – din nou, un butoi cu pulbere gata să explodeze?

Orientul MijlociuSe pare că Orientul Mijlociu e din nou un butoi cu pulbere gata să explodeze. Actorii conflictului ce poate deveni unul de amploare sunt Israelul şi gruparea Hamas.
Aceştia s-au bombardat reciproc şi au anulat, cel puţin pentru o bună perioadă de timp orice şansă de a relua negocierile de pace.

Concret, cel puţin cinci rachete au fost lansate în dimineaţa zilei de 9 iulie din Fâşia Gaza înspre Tel Aviv şi împrejurimile sale. Rachetele au fost interceptate în zbor de o baterie a sistemului israelian antirachetă Iron Dome, potrivit AFP şi MEDIAFAX.

Acest atac a fost lansat ca răspuns la raidurile aeriene israeliene efectuate în cursul nopţii de marţi, 8 iulie, spre miercuri, 9 iulie. Astfel, aproximativ 160 de raiduri aeriene au fost efectuate de armata israeliană în Fâşia Gaza împotriva Hamas, ca ripostă la continuarea tirurilor cu rachete lansate de gruparea amintită.

Generalul Moti Almoz, purtător de cuvânt al armatei, a declarat pentru postul militar de radio că “astfel de raiduri vor avea loc şi în zilele următoare”. El nu a făcut însă precizări referitoare la posibilitatea unei operaţiuni terestre de mare anvergură în Fâşia Gaza.

Un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru AFP că “patru rachete au fost lansate miercuri dimineaţa, 9 iulie, înspre sudul Israelului, fără a provoca victime sau pagube materiale”.

Tirurile de rachete lansate asupra oraşelor israeliene Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa au fost revendicate de aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Sursa: MEDIAFAX, AFP

What Next?

Related Articles