Organizatia Mondiala a Sanatatii va inainta problema incalzirii globale reuniunii G-8

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat luni cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii un apel pentru adoptarea de masuri urgente impotriva incalzirii climatice ale carei consecinte grave pentru sanatatea umana au inceput deja sa se faca simtite, informează agentia France Press citata de Rompres.


“Nu mai puteam să ne îndoim asupra realităţii schimbărilor climatice. Efectele acestor schimbări se fac deja simţite”, a declarat directorul general al OMS Margaret Chan cu ocazia unei conferinţe de presă organizate luni. “Este nevoie de măsuri urgente pentru a minimaliza impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii oamenilor în următoarele decenii”, a mai avertizat ea.

Creşterea temperaturii globale face victime direct, în urma valurilor de căldură excesivă, dar şi indirect printr-o serie de catastrofe naturale provocate de schimbările climatice – inundaţii, uragane sau perioade îndelungate de secetă. Această serie de factori conduc la o deterioare a calităţii apei potabile, favorizând declanşarea unor focare de maladii gastro-intestinale. De asemenea, ploile frecvente asociate cu temperaturile crescute duc la proliferarea unei serii de maladii tropicale ce se transmit prin ţânţari, aşa cum sunt malaria, febra dengue sau paludismul.

OMS a făcut din schimbările climatice tema centrală a Zilei Mondiale a Sănătăţii, eveniment care coincide în acest an cu aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea acestei organizaţii.

Directorul general al OMS a precizat că va înainta acest subiect atenţiei reuniunii G-8 din Japonia din luna mai a acestui an. “OMS doreşte să atragă atenţia liderilor politici ai lumii cu privire la datele din sectorul sănătăţii pentru a fi luate măsurile care se impun în funcţie de gravitatea situaţiei”, a mai susţinut ea.

Procesul de încălzire climatică afectează în primul rând ţările în curs de dezvoltare şi cele sărace din zone precum Africa sahariană, a mai precizat Margaret Chan, readucând în discuţie inundaţiile recente din Angola care au declanşat o epidemie de holeră.

Au trecut deja trei ani de când OMS anunţa că procesul de încălzire globală este vinovat de moartea anuală a 150.000 de persoane şi îmbolnăvirea altor 5 milioane, din cauza valurilor de căldură sau a diferitelor calamităţi naturale declanşate de acest proces.

sursa: ROMPRES

What Next?

Related Articles