Ordonanţă de modificare a Codului fiscal

Guvernul a aprobat pe 30 august, printr-o Ordonanţă, modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal. Anunţul a fost făcut de Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Lazăr, la finalul şedinţei Executivului.

Modificările prevăd următoarele:
– diferenţierea termenului de radiere a faptelor săvârşite de contribuabili şi care se înscriu în cazierul fiscal, în sensul că se va ţine cont de gravitatea fapte săvârşite de contribuabil;
– unele fapte care constituie contravenţii, dar nu au o gravitate deosebită, să fie radiate din cazierul fiscal în termen de 1 an
– pentru infracţiunile cu gravitate deosebită, rămâne termenul de 5 ani, după care se va radia respectiva faptă din cazierul fiscal.
”De exemplu, până în momentul de faţă, în cazul în care un contabil nu depunea o declaraţie de impunere pe un anumit impozit, această inactivitate era trecută în cazierul fiscal atât al administratorului societăţii, cât şi al firmei respective. Iar respectiva societate de la momentul reactivării ei şi până la momentul în care îşi putea desfăşura din nou activitatea trebuia să aştepte 5 ani de zile. Şi nu era normal pentru o faptă minoră, să suporte astfel de consecinţe”, a explicat Dan Lazăr.

Secretarul de stat a precizat că modificările aduse vizează şi introducerea de noi contravenţii pentru:
– nereţinerea impozitelor cu stopaj la sursă,
– neprezentarea de către contribuabil a bunurilor sau a materiei impozabile în vederea calcului impozitului de către fisc, – pentru reţinerea şi nevărsarea, în cazul acelor categorii de impozite şi taxe care sunt prin stopaj la sursă, dacă contribuabilul nu este de rea credinţă.

Sursa: comunicat de presă al Guvernului

What Next?

Related Articles