Opoziţia siriană neagă acuzațiile Rusiei privind utilizarea atacurilor cu arme chimice

CS al ONU foto UN org

CS al ONU foto UN org

Armata Siriană Liberă (ASL) – principala formațiune a rebelilor sirieni – a negat, pe 11 iulie, acuzațiile ruse în care se afirmă că luptătorii rebeli au lansat un proiectil încărcat cu agentul Sarin într-o suburbie din Aleppo, în luna martie.

Separat, diplomații occidentali au declarat că Rusia a blocat un Proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU în această saptămână, prin care se solicită o anchetă, realizată de o echipă de control al armelor chimice aparținând ONU. În baza acestui proiect se solicită permisiunea de a vizita Siria, în vederea efectuării unei  anchete obiective.

Organizația Națiunilor Unite a transmis într-o declarație că șeful echipei pentru arme chimice al ONU, Ake Sellstrom din Suedia, și şeful ONU pentru dezarmare, Angela Kane, au acceptat o invitație din partea guvernului sirian pentru a discuta despre presupusele atacuri chimice din Siria.

“Armata Siriană Liberă condamnă cu fermitate utilizarea de arme chimice împotriva populației civile și neagă acuzațiile Rusiei cu privire la folosirea armelor chimice de către Armata Siriană Liberă în Khan al-Assal, Aleppo.” a declarat Khalid Saleh, un purtător de cuvânt al coaliției. “Numai regimul Assad dispune de cunoștintele necesare, capacitatea și disponibilitatea de a folosi  aceste  arme”, a spus Saleh, referindu-se la președintele Siriei, Bashar al-Assad.

Guvernul și rebelii s-au acuzat reciproc pentru acest incident, precum și pentru numeroase alte atacuri chimice presupuse. Ambele părți au negat folosirea armelor chimice.

Statele Unite ale Americii au îndoieli cu privire la analiza rusă a incidentului de la Khan Al-Assal și, împreună cu Franța, au solicitat accesul deplin al ONU în locațiile siriene care au fost suspectate de utilizarea armelor chimice.

Organizația Națiunilor Unite a afirmat că mai mult de 100.000 de persoane au murit în războiul civil care durează de doi ani.

Sursa: Alarabiya, ArabNews, Aljazeera

 

 

 

 

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles