Opinii si reacţii în urma atacului cu arme chimice în Siria, de pe 21 august

Siria foto deccanchronicle.com

Siria foto deccanchronicle.com

Au fost folosite arme chimice în atacurile de pe 21 august din regiunea Damascului? Referitor la aceasta au fost lansate mai multe opinii la nivel internaţional. Astfel, Rusia consideră că informaţiile referitoare la un atac chimic lansat pe 21 august în regiunea Damascului reprezintă “o tentativă de a torpila convocarea celei de-a doua conferinţe de la Geneva privind Siria (Geneva-2)”.
Această afirmaţie a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukaşevici, potrivit RIA Novosti, citată de AGERPRES.

“Toate aceste afirmaţii sunt un pretext pentru a-i cere Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unit – ONU – să intervină în favoarea opozanţilor regimului de la Damasc şi de a torpila chiar şansele de convocare a conferinţei de la Geneva”, a declarat joi diplomatul rus în cadrul unei întâlniri cu presa la Moscova.

Lukaşevici a reamintit că experţi ruşi şi americani se vor întâlni pe 28 august la Haga în cadrul unor pregătiri pentru noua conferinţă de la Geneva privind Siria.
Moscova estimează că este foarte important să se efectueze “o anchetă obiectivă şi competentă” în cazul presupusului atac chimic.

Franţa doreşte o “reacţie în forţă”,în cazul în care masacrul cu arme chimice din Siria se va adeveri. Anunţul a fost făcut de şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius.

Totuşi, trimiterea de trupe terestre a fost respinsă categoric, potrivit France Presse, citată de AGERPRES.

“Există posibilităţi de a răspunde la acest masacru”, a declarat Fabius, refuzând însă orice precizare în acest sens.

La 4 iunie, Laurent Fabius a evocat deja după confirmarea recurgerii de către Damasc la armele chimice posibilitatea de a reacţiona “într-o modalitate militară” asupra locului unde sunt produse aceste arme, “fără a trimite însă trupe la sol”.

Opoziţia siriană a afirmat miercuri, pe 21 august, că regimul a ucis cel puţin 1.300 de persoane, între care majoritatea copii, într-un atac chimic în apropiere de Damasc.

Acest fapt a fost dezminţit de regimul lui Bachar Al-Assad, în timp ce aliaţii săi ruşi au afirmat că aceasta este o provocare.

“Dacă se adevereşte că atacul a fost comis,consider că el nu poate rămâne fără răspuns din partea celor care cred în dreptul internaţional”, a declarat Fabius.

“În cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu poate lua o decizie, atunci deciziile trebuie să fie adoptate într-un alt mod. Cum? Pentru moment, nu voi merge prea departe (cu declaraţiile n.r), a declarat ministrul francez, fără a oferi alte explicaţii.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenţă în seara zilei de 21 august, s-a limitat doar la a cere “să se facă lumină asupra atacului”, fără a adopta o declaraţie oficială comună, din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei.
Cele două ţări blochează de doi ani orice măsură punitivă asupra aliatului lor sirian.

SUA consideră că o intervenţie militară americană în Siria nu ar duce la o situaţie favorabilă pentru sine. Aceasta, deoarece rebelii sirieni nu susţin interesele Washingtonului potrivit generalului Martin Dempsey, ofiţerul cu gradul cel mai înalt în armata SUA.

Într-un mesaj adresat democratului Eliot Engel, ales în Camera Reprezentanţilor, generalul Dempsey subliniază divizarea opoziţiei siriene şi influenţa grupurilor înarmate extremiste în cadrul rebeliunii pentru a-şi justifica opoziţia faţă de o intervenţie, chiar limitată.

“Consider că tabăra pe care o alegem pentru a o susţine trebuie să fie pregătită să-şi promoveze interesele proprii şi pe ale noastre, atunci când echilibrul se va înclina în favoarea sa. În prezent, nu este cazul”, a opinat generalul.

“Noi putem distruge aviaţia siriană, responsabilă de numeroase bombardamente împotriva civililor, dar acest fapt nu ar fi decisiv pe plan militar, şi doar ne-ar angaja în mod hotărât în conflict”, a subliniat el, adăugând că, “dacă puterea americană poate schimba echilibrul militar” în Siria, ea nu poate rezolva problemele istorice etnice, religioase şi tribale de bază care alimentează conflictul”.
“Este un conflict pe termen lung între facţiuni multiple şi lupta violentă pentru putere va continua şi după căderea regimului Assad”, a estimat principalul consilier militar al preşedintelui american.

AGERPRES, MEDIAFAX, RIA Novosti, RFI

What Next?

Related Articles