Opinii despre Acordul de încetare a focului dintre Israel şi Hamas

Acordul de incetare a focului intre Israel si Hamas. foto antena3

Încheierea unui Acord de încetare a focului în Fâşia Gaza a fost salutată de SUA, UE, ONU.Astfel, Preşedintele american, Barack Obama, le-a mulţumit omologului său egiptean Mohamed Morsi şi primului ministru israelian Benjamin Netanyahu pentru încheierea acestui armistiţiu.

El a subliniat, de asemenea, “necesitatea găsirii unei soluţii mai durabile pentru situaţia din Gaza”.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat Acordul de încetare a focului, încheiat după o săptămână de confruntări armate între Israel şi Hamas. “Multe detalii trebuie încă soluţionate în vederea unei încetări a focului durabile”, a subliniat el.

Într-un comunicat comun, citat de EUObserver, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, “au salutat călduros încetarea focului”, adăugând că “acum este crucial să se asigure respectarea sa pentru ca violenţele să nu se repete”.

La doar o zi de la intrarea în vigoare a Acordului, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că “Israelul este pregătit să relanseze atacurile în cazul în care Hamas nu respectă acest acord”.

Armistiţiul poate dura “nouă zile, nouă săptămâni sau mai mult, însă dacă nu este respectat, ştim ce să facem, şi luăm în considerare, evident, posibilitatea să reluăm operaţiunile militare în cazul unor noi tiruri sau provocări”, a afirmat Barak la radioul public, citat de Hotnews.

Barak a enunţat şi decizia guvernului israelian de a renunţa la lansarea unei operaţiuni terestre de mare avengură în Fâşia Gaza, în ciuda mobilizării zecilor de mii de rezervişti.

Sursa: EUObserver

What Next?

Related Articles