Opinia publica franceza se pronunta impotriva expulzarii tiganilor romani din Franta

In urma intensificari actiunilor de repatriere a tiganilor in Romania, cel puţin 40 de asociaţii şi organizaţii franceze au lansat un apel pentru organizarea unor manifestaţii de amploare împotriva politicii de securitate promovate de guvernul de la Paris.

Într-un “apel către cetăţeni”, semnat până duminică la prânz de mai mult de 40.000 de persoane, organizaţiile franceze fac apel pentru convocarea unei manifestaţii, în data de 4 septembrie 2010, la ora 14.00, în Piaţa Republicii din Paris, dar şi în alte oraşe din Franţa, în ziua în care se împlinesc 140 de ani de la crearea celei de-a III-a Republici franceze.

“Cele mai înalte autorităţi ale statului au făcut alegerea de a denunţa public categorii întregi de populaţie: nomazi acuzaţi, ca şi străinii, că provoacă probleme, francezi de origine străină asupra cărora planează ameninţarea de a li se retrage cetăţenia, părinţi ai copiilor delincvenţi etc. Iată că preşedintele Republicii acreditează şi vechile minciuni despre o imigraţie costisitoare şi asimilată delincvenţei şi stigmatizează astfel milioane de persoane din cauza originii sau a situaţiei lor sociale”, afirmă semnatarii scrisorii.

Reamintind că prevederile “Constituţiei Franţei, republică laică, democratică şi socială, asigură «egalitatea în faţa legii pentru toţi cetăţenii, fără deosebire de origine, rasă sau religie»”, organizaţiile semnatare propun ca manifestaţia să aibă loc sâmbăta viitoare.

Printre semnatari se numără Liga Drepturilor Omului, Medicins du Monde, Mişcarea pentru Pace, Noul Partid Anticapitalist, Partidul Comunist Francez, Sindicatul Magistraţilor, La Cimade, Europe Ecologie.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles