Operaţiunile militare împotriva forţelor loiale liderului libian Gaddafi autorizate

În urma desfăşurării summitului de la Paris, de sâmbătă 19 martie, liderii mondiali au anunţat începerea operaţiunilor militare împotriva forţelor loiale liderului libian Muammar Gaddafi.

Poziţii exprimate în cadrul summitului:

Franţa: Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat că avioanele aliaţilor împiedică deja atacurile aeriene ale colonelului Muammar Gaddafi asupra rebelilor din Benghazi, al doilea oraş ca mărime al Libiei. Sarkozy a spus că avioanele franceze sunt pregătite să intervină împotriva blindatelor libiene. Îm opinia lui “uşa diplomaţiei” se va deschide din nou doar atunci când în Libia vor înceta agresiunile împotriva populaţiei. El l-a acuzat pe Gaddafi că a sfidat ultimatumul internaţional cu privire la încetarea ostilităţilor împotriva rebelilor. Sarkozy a mai spus că este de datoria sa să sprijine popoarele arabe şi că acţionează împreună cu statele arabe pentru a contracara ‘nebunia ucigaşă’ din Libia.

Marea Britane: Premierul britanic David Cameron este de părere că liderul libian Muammar Gaddafi a încălcat armistiţiul şi va trebui să facă faţă unor acţiuni urgente menite să pună capăt masacrului civililor. “Continuă să-şi agreseze propriul popor, aşa că a venit vremea să acţionăm. Este nevoie de o acţiune imediată, trebuie să aplicăm decizia ONU şi nu mai putem permite continuarea masacrului civililor”.

Germania: Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că puterile lumii au decis să pună capăt violenţelor din Libia, dar a confirmat faptul că Germania nu va lua parte la nicio acţiune militară. Germania a făcut front comun cu Rusia, China, India şi Brazilia şi nu a votat joi rezoluţia ONU cu privire la Libia. Angela Merkel s-a oferit să trimită avioane de recunoaştere AWACS în Afganistan pentru a înlocui trupele americane aflate aici, care ar putea desfăşura astfel aceeaşi operaţiune în Libia.

Italia: Premierul italian Silvio Berlusconi susţine că ţara sa poate oferi momentan doar baze aeriene pentru operaţiunile împotriva Libiei, dar ar putea participa şi la raiduri dacă va fi necesar. În acest sens, baza militară NATO din Napoli ar putea fi folosită ca centru de comandă al acţiunilor militare ale aliaţilor în Libia, a declarat sâmbătă premierul italian Silvio Berlusconi.

Spania: premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero îşi asumă asumă responsabilitatea de a pune în aplicare rezoluţia 1973 a ONU cu privire la impunerea unei zone de excludere aeriană în Libia. Mijloacele puse la dizpoziţie de Spania pentru intervenţia aliaţilor sunt: 1 avion cisternă şi patru avioane F18 de patrulare aeriană, pentru zona de excludere aeriană, o fregată, un submarin şi un avion de supraveghere maritimă.

Qatarul şi mai multe ţări europene, printre care Belgia, Olanda, Danemarca şi Norvegia, au confirmat voinţa lor de a participa la operaţiunile militare în această ţară arabă.

Grecia: Premierul grec Andreas Papandreou a declarat în timpul summitului că ţara sa ar putea pune la dispoziţia coaliţiei bazele sale din Grecia.

În afara Europei, un oficial american a declarat că SUA doreşte să-şi limiteze intervenţia, cel puţin în faza iniţială a atacului, la protejarea misiunilor aeriene, prin eliminarea posturilor libiene defensive. În funcţie de reacţia forţelor libiene, SUA vor putea lansa atacuri adiţionale în sprijinul aliaţilor.

Canada a anunţat trimiterea a şapte avioane de vânătoare pentru această operaţiune.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles