ONU – val uriaş de imigranţi în Serbia, provenind în special din Siria

refugiaţi sirieni ajunsi in Serbia prin Macedonia. foto tmpressÎnaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat că doar într-o singură noapte “peste 7.000 de imigranţi au sosit în Serbia după ce au traversat Macedonia”. Traversarea s-a făcut în cursul nopţii de 22 pe 23 august.
Federaţia Internaţională a Crucii Roşii se aşteaptă la o “creştere dramatică” a numărului refugiaţilor.

“Peste 7.000 au ajuns în Serbia în noaptea de sâmbătă-duminică după ce au reuşit să vină din Grecia trecând prin Macedonia şi au luat un tren în oraşul Gevgelija” din sudul Macedoniei, a indicat UNHCR într-un comunicat, citat de AFP.

“Sute sunt încă la frontieră şi alţii sunt încă aşteptaţi”, a adăugat organizaţia cu sediul la Geneva care oferă asistenţă imigranţilor.

Macedonia, care a decretat joi, 20 august, starea de urgenţă şi a trimis forţele speciale ale poliţiei şi armata la graniţa cu Grecia pentru a opri fluxul imigranţilor, a deschis trecerea în cele din urmă sâmbătă, 22 august, după ce poliţiştii nu au mai putut face faţă unui grup de aproximativ 1.000 de imigranţi.

UNHCR asigură că a primit garanţii că Macedonia îşi va lăsa graniţele deschise pentru refugiaţi. Dar organizaţia cere autorităţilor “să-şi întărească prezenţa şi capacităţile” la frontiere pentru a organiza mai bine primirea refugiaţilor şi a indicat că este gata să ajute la nevoie Macedonia dar şi Grecia.

În Serbia, UNHCR ajută autorităţile şi ONG-urile să primească refugiaţii în centrul de tranzit de la Presevo din sudul ţării. Angajaţi ai ONU au distribuit ajutoare alimentare şi, în prezent, la cererea guvernului sârb, încearcă să vadă cum pot trimite mai multe ajutoare, inclusiv corturi şi saltele, notează France Presse.

Sursa: France Presse, AGERPRES

What Next?

Related Articles