ONU: “Ucraina este o ţară ameninţată de o catastrofă umanitară”

Ucraina, Rusia, Crimeea. foto timpulmd

Ucraina, Rusia, Crimeea. foto timpulmd

Conflictul din Ucraina a determinat peste un milion de persoane să îşi părăsească domiciliul din cauza conflictului ce se derulează într-o ţară ameninţată de o catastrofă umanitară. Aceasta, potrivit datelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), relatează Reuters.
“Numărul persoanelor deplasate pe teritoriul ucrainean (610.000) şi al refugiaţilor care au fugit în ţările vecine (594.000) a depăşit de peste trei ori nivelul lunii august”, a adăugat OCHA, citată de AGERPRES.

Potrivit Naţiunilor Unite, 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele de conflict din Ucraina, iar 1,4 milioane dintre acestea sunt deosebit de vulnerabile.

Luptele declanşate în primăvară între armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au soldat cu peste 4.700 de morţi şi au provocat cea mai gravă criză între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Denis Krivoşeiev, directorul adjunct pentru Europa şi Asia Centrală al organizaţiei Amnesty International,a declarat că locuitorii din oraşele Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti, întâmpină mari dificultăţi în procurarea alimentelor şi sunt lipsiţi de asistenţă medicală, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, cum sunt pensionarii.

“Este poate prea devreme să vorbim despre o catastrofă umanitară, dar este clar că într-acolo ne îndreptăm”, a avertizat el într-un e-mail adresat Thomson Reuters Foundation.

“Distribuirea ajutoarelor umanitare este împiedicată de atitudinea batalioanelor pro-Kiev care împiedică o parte din alimente şi medicamente să ajungă în zonele de conflict din estul ţării, a mai spus Denis Krivoşeiev.

Sursa: AGERPRES, Reuters

What Next?

Related Articles