ONU – solicitat de Ucraina pentru monitorizarea permanentă a situaţiei securităţii din Peninsula Crimeea

ONU.sigla foto publikaONU a fost solicitat de Ucraina în vederea monitorizării permanente – “zi şi noapte” – a situaţiei securităţii din Peninsula Crimeea.

“Începând de miercuri,26 februarie, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU), prin intermediul Ministerului de Externe şi misiunea noastră permanentă la ONU va informa cu regularitate Biroul Secrearului General al ONU şi statele garante ale integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei – în principal Rusia şi Statele Unite – cu privire la situaţia din Republica Autonomă Crimeea”, a declarat directorul SBU, Valentin Nalivaicenko.

Directorul SBU a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întâlniri cu Emisarul special al Secretarului general al ONU, Robert Serry, potrivit serviciului de presă al SBU.

El a subliniat că toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU reprezintă garanţi ai integrităţii teritoriale a Ucrainei. Nalivaicenko a solicitat ca ONU să monitorizeze nonstop, “prin toate posibilităţile”, situaţia în domeniul securităţii în Crimeea.

“Garanţiile cu privire la integritatea şi inviolabilitatea teritoriale ale Ucrainei sunt factorii de bază pentru soluţionarea tuturor problemelor privind securitatea în ţara noastră, cu asistenţa ONU”, a declarat directorul SBU.
În acelaşi timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei.

Această mişcare intervine pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, al cărei preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de protestatarii prooccidentali la sfârşitul săptămânii, în urma unor violenţe soldate cu aproape de morţi.

What Next?

Related Articles